Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,267 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zlynda

    , Autor: Gabika 14

    Dobrý deň pán doktor užívam antikoncepciu zlynda môj lekár mi ju predpísal na liečbu endometriozi. Prvý mesiac užívania bolo všetko v poriadku ale tento mesiac sa mi to nejako nezdá . Minulý týždeň mi končila menštruácia a včera som po týždni užívania dostala zase menštruáciu a dosť silnú mám aj bolesti a silné krvácanie pritom užívam už týždeň biele hormonálne tablety.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na liečbu endometriózy je najvhodnejší Visanne alebo Endovelle, nie Zlynda. Čo sa týka užívania hormonálnej antikoncepcie, najmä v začiatkoch užívania sa môže vyskytovať špinenie aj krvácanie prakticky aj počas celého cyklu, aj napriek pravidelnému užívaniu. U Zlyndy je to pomerne časté. Odsledujte si to. Porozmýšlal by som však o zmene preparátu vzhľadom k dôvodu užívania.

Podobné otázky

  • Zlynda

    , Autor: miska22

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať, či je možné mať ovuláciu počas užívania antikoncepcie Zlynda (jednohormonálna antikoncepcia mi bola predpísaná kvôli migrénam z dvojzložkových, vyskúšala som ich viacero). Viem, že antikoncepcie fungujú na princípe blokovania ovulácie, ale mne sa niekedy stane, že cítim tie isté príznaky ako som mávala pri ovulácií - bolesť prsníkov, typický ovulačný hlien, bolesť v podbrušku, zvýšená chuť na sex. Nie vždy, ale niektoré mesiace cítim. Tento mesiac sme mali nechránený sex práve počas týchto ovulačných pocitov. Je možné, že by som mohla otehotnieť? čo by nám v konečnom dôsledku ani nevadilo)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania Zlyndy k ovulácii nedochádza, na tomto princípe táto antikoncepcia účinkuje. Občasné pobolievanie v podbrušku sa môže vyskytovať, nie je to však ovuláciou. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: 39Lu

    Dobry den.
    Uzivam antikoncepciu Zlynda 4 mesiac kazdy den o 22h.
    Vcera som po prestavke mala uzit prvu tabletku vecer. Spomenula som si na to az rano a uzila som ju o 7. Chcela by som sa opytat ci aj v tomto pripade plati "pravidlo 12 hodin" alebo pri prvej tabtelke je to problem a narusila som tym cyklus a ochranu.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si chcete byť úplne istá, najbližší týždeň používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Účinok hormonálnej antikoncepcie by však mal byť za daných okolností zachovaný. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Mistra verzus zlynda

    , Autor: Janula2511

    Dobrý deň, zaujímalo by ma ktorá je lepšia antikoncepcia. Ktorá je šetrnejšia na organizmus. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zásadným rozdielom v týchto dvoch preparátov je zloženie. Mistra patrí medzi preparáty kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, ktorá obsahuje dva typy ženských hormónov a užíva sa v schéme 21 tabliet + 7 dní pauza. Zlynda obsahuje malé množstvo iba jedného typu ženského hormónu, gestagénu. Z tohoto dôvodu sa prípravok nazýva tableta obsahujúca iba gestagén (POP - progestogen-only-pill). Na rozdiel od kombinovaných piluliek, POP neobsahujú žiadny estrogénový hormón spolu s gestagénom v zložení. Preto ho môžu používať ženy, ktoré netolerujú estrogény. Blister obsahuje 28 tabliet, takže žena tabletky užíva kontinuálne. 24 tabliet je aktívnych, obsahujúcich hormón, zvyšné 4 tabletky sú placebo tabletky, počas ktorých užívania by malo dôjsť ku krvácaniu zo spádu hormónov. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky, okolnosti, či nálezy, pre ktoré sa rozhodujete medzi týmito dvoma preparátmi, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam sa poradiť s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Dojčenie antikoncepcia

    , Autor: sfrenky

    Dobrý deň pán doktor, som dojčiaca matka , som po druhej sekcií keďže z dôvodu ochrany po sekcií mi lekár predpísal antikoncepciu Zlynda , menštruáciu som ešte teraz počas dojčenia nemala , dnes je 11den kedy beriem tablety a dostavilo sa mi krvácanie resp menštruácia je to normálne že to nie je počas tých 4tabliet zelených ale skôr , lekár má síce upozorňoval že sa mi môže dostaviť menštruácia počas užívania hoci dojčim ďakujem za informáciu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, špinenie, alebo krvácanie sa počas užívania hormonálnej antikoncepcie, aj počas kojenia, môže objaviť. Najmä v začiatkoch užívania je to pomerne časté. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zlynda - užívanie po ukončení dojčenia

    , Autor: FCB1899

    Dobrý deň, pán doktor,

    chcem sa informovať či môžem po ukončení dojčenia pokračovať v užívaní HA Zlynda alebo mám prejsť na kombinovanú HA?

    Zlynda mi bola predpísaná po narodení môjho dieťaťa v 08/2022. Do 05/2023 som dojčila, avšak momentálne sa mi už stratilo materské mlieko a dieťa je na UM a strave.

    So samotnou HA som spokojná a nemám s ňou žiadne problémy. Beriem ju pravidelne a dôsledne.

    Chráni uvedená HA rovnako aj po ukončení dojčenia a nemusím sa obávať nechceného tehotenstva ?

    Ďakujem za Vašu odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po skončení laktácie sa môže pokračovať v užívaní Zlyndy. Užívajú ju štandardne aj pacientky, ktoré z nejakého dôvodu nemôžu užívať kombinovanú hormonálnu antikoncepciu. Ak Vám Zlynda vyhovovala, môže pokračovať v jej užívaní.