Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tabletka po

    , Autor: Marienka Mária

    Dobrý deň, potrebovala by som pomôcť /poradiť. Po pohlavnom styku vo mne zostal kondóm, ale vysel aj zo mňa trochu vonku. Mala som deň po menštruácii (v to ráno deň sexu, ešte troska krvi bolo zmiešaný už ako keby s nejakým vytokom už iba minimum - už to nepočítam ako menštruáciu) moja otázka je ci si zaobstarať tabletku po? Prešlo 14 hodín. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol kondóm vytiahnutý ihneď a neporušený a nedošlo k úniku obsahu do pošvy, pravdepodobnosť tehotenstva je, aj vzhľadom k ďalším okolnostiam, pomerne malá. Samozrejme, pri neistote viete užiť tabletku núdzovej antikoncepcie, napríklad Escapelle.

Podobné otázky

  • Tabletka po a meskanie menstruacie

    , Autor: :)))))

    dobry den pred 2 tyzdnami som uzila nudzovu antikoncepc. apreg. menstruaciu som mala dostat priblizne v tomto obdobi ( stale mi chodi 26-27 den) dnes je 28 den a menstruacia nikde a zacinam panikarit. mam bolesti brucha uz asi 2 tyzdne a zvacsene prsniky ako obvikle. mam sa bat ze tabletka nezabrala? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky preparátov núdzovej antikoncepcie patrí znepravidelnenie menstruačného cyklu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • 2 tabletky antikoncepcie

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, pisala som príspevok či mám užiť druhú tabletku kvôli tabletke antidepresív, ktorú som aj tak neužila ale mala som ju v ústach a tak som si nebola istá. Nakoniec som si však asi po 40 minútach od užitia prvej tabletky antikoncepcie užila aj náhradnú tabletku antikoncepcie z druhého blistra. Je v poriadku ak som užila 2 tabletky? Som chránená? Je to prvá tabletka po 7 dňovej pauze

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď nebolo potrebné užiť druhú tabletku hormonálnej antikoncepcie, už keď ste ju užili, nič sa nestane. Ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnuta tabletka po pauze

    , Autor: zuzzzga

    Dobry den, vcera (nedela) vecer o 7-8 som mala brat prvu tabletku po 7 dnovej pauze ale zabudla som ich kupit. Dnes (pondelok) sa k nim dostanem az o 5 vecer, mam zobrat normalne vecer ako keby som nevynechala a chranit sa potom tyzden inak alebo mam pockat na menstruaciu a vtedy zobrat prvu tabletku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete postupovať presne tak, ako ste písali. Užite tabletku dnes, čo najskôr, a pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Najbližších minimálne 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Tabletka po a ovulácia

    , Autor: Danica1213

    Dobrý deň, chcela by som ešte reagovať na vašu odpoved a nedalo sa mi priamo reagovať k nej, k otázke:
    “Dobrý deň, v utorok sme s partnerom mali nechránený pohlavný styk, stredu mi od gynekologicky bolo potvrdené, že som mala pondelok ovuláciu, preto som v ten deň užila tabletku po. Chcem sa opýtať, či môže tabletka po spôsobiť že v rámci tohto cyklu prebehne ovulácia ešte raz ? Alebo len môže oddialiť menštruáciu ale znovu ovuláciu nebudem mat? Dakujem pekne za odpoved.”

    Mala som na mysli skor to, či je možné že po už prebehnutej ovulácii potvrdenej doktorkou je možné že táto tabletka spustí znova ovuláciu napríklad o týždeň? Pýtam sa na základe toho, či si mám robiť ovulacne testy alebo už v rámci tohto cyklu ovulácia prebehla a ďalšia nastane až po menštruácii? Docitala som sa ze ma veľký vplyv na hormonálne zmeny, preto by som chcela vedieť, ci ma schopnosť privodiť aj druhu ovulácii v rámci jedného cyklu. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, záleží od druhu užitého preparátu. Väčšina preparátov núdzovej hormonálnej antikoncepcie oddiaľuje ovuláciu, no ak už k nej u Vás došlo, tento typ preparátu núdzovej hormonálnej antikoncepcie bude prakticky neúčinný. Ovulačné testy nemá zmysel realizovať. Keďže nepoznám preparát núdzovej antikoncepcie, ktorý ste užili ani ďalšie informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Tabletka po a ovulácia

    , Autor: Danica1213

    Dobrý deň, v utorok sme s partnerom mali nechránený pohlavný styk, stredu mi od gynekologicky bolo potvrdené, že som mala pondelok ovuláciu, preto som v ten deň užila tabletku po. Chcem sa opýtať, či môže tabletka po spôsobiť že v rámci tohto cyklu prebehne ovulácia ešte raz ? Alebo len môže oddialiť menštruáciu ale znovu ovuláciu nebudem mat? Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletka núdzovej antikoncepcie nemá vplyv na už prebehnutí ovuláciu, či menštruáciu, aj keď medzi najčastejšie vedľajšie účinky patrí nepravidelné krvácanie. Záleží od preparátu. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá, ale nie nulová. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.