Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Gestagenová

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, mám Desirett ale priberám pri nej a som príliš opuchnutá. Existuje aj iná čisto gestagenová antikoncepcia ktorá by nemala také vedľajšie účinky? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, čo sa týka čisto gestagénovej hormonálnej antikoncepcie, exitujú ešte preparáty Azalia a Isaniva, ktorých účinná látka je úplne rovnaká ako u Desirett a preparát Zlynda, ktorá má inú účinnú látku ako Desirett. S istotou Vám nikto nepovie, či pri zmene preparátu vymiznú vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Zlynda

    , Autor: Janula2511

    Zlynda môže zvyšovať krvný tlak a píše sa že je vhodný aj pri hypertenzii?tak predsa neni vhodný pri hypertenzii.nechapem prečo sa vraví že gestagenova sa môže.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mýlite si dve veci. Hormonálna antikoncepcia, aj kombinovaná, sa môže užívať aj pri dobre kompenzovanej a liečenej aretriálnej hypertenzii. To je jedna vec. Na druhej strane sú však nežiadúce účinky, ktoré môže mať každý jeden preparát liečiva, nie len hormonálna antikoncepcia.

  • hak

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 42 rokov a dva roky užívam hatk na upravu cyklu (mala som dlhé a silné menzes, ktoré nechceli skončit), cyklus sa mi upravil perfektne, avšak mám zvýšený d dimer, tak som bola u hematologičky a vysledky zatial ešte neviem, ale chcem sa spýtat, že ak mi vyjde nejaká mutácia, nesmie sa už v žiadnom prípade užívat hatk?? Čítala som, že možno ešte teoreticky čisto gestagenová, lenže neviem, či by fungovala na môj problém...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zvýšeného D diméru môže byť viacero. Vyčkajte na hematologické výsledky. Ak sa potvrdí trombofilný stav, ktorý bude vylučovať užívanie hormonálnej antikoncepcie, bude sa to následne riešiť. Áno, čisto gestagénová, jednozložková antikoncepcia nemá vplyv na úpravu menštruačného cyklu.

  • Zoelly a priberanie

    , Autor: Lussiele

    Dobrý deň, v lete som zmenila HAK zo Zlyndy na Zoelly, za pár mesiacov som spozorovala nežiadúce priberanie, čo sa mi pri Zlynde nestávalo. Dokonca cvičím a priberám naďalej, niekedy mám brucho ako balón. Viete mi poradiť či to môže byť práve Zoelly a čo s tým? Nechcem ju vyhadzovať pretože po zdravotnej stránke mi sedí a bojím sa, čo by nasledovalo po vysadení. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zlynda je čisto gestagénová hormonálna antikoncepcia, kdežto Zoely je kombinovaná hormonálna antikoncepcia obsahujúca dva typy hormónov. Každej žene sadne iný preparát. Medzi vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie je nárast hmotnosti. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Samozrejme, v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Neuzite tablety

    , Autor: Lianaa

    Dobry deň uzivam hak Zlynda.
    V prvom týždni som neuzila 3 tabletu a mala som pohlavný nechránený styk, lenže ani nasledujúce 2 dni som neuzila, pretože lieky som zabudla a bola som odcestovana.
    Je možné tehotenstvo? V užívaní pokračujem, kde som skončila. Vraj pri tejto hak tým, že je gestagenova nie je možné otehotnieť ani keď sa vynechá tableta .. neviem či to niesu mylne info

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tablety sa musia užívať každý deň v rovnakom čase, aby interval medzi dvoma tabletami bol vždy 24 hodín. Ak sa oneskorí užitie tablety, je nutné užite vynechanej tablety hneď, ako si žena spomenie a ďalšiu tabletu užiť v obvyklom čase, aj keď to znamená užitie dvoch tabliet súčasne a ďalších 7 dní jej potrebné používanie dodatočnej metódy antikoncepcie. Čím viac tabliet ste vynechali, tým vyššie je riziko, že sa zníži antikoncepčná účinnosť. Ak ste zabudli užiť tabletu v prvom týždni od začiatku užívania tabliet a mali ste pohlavný styk v týždni pred zabudnutím tablety, musíte si uvedomiť, že existuje riziko tehotenstva.

  • Menzes po vysadení

    , Autor: Asdffdsa

    Dobrý deň, menzes pred antikoncepciou som mala pravidelný 28 dní +-2 dni. Nerodila som, antikoncepciu som mala od októbra 2019 kombinovanú 16 mesiacov potom 4 mesiace gestagenovú. Tú som vysadila, posledná tabletka bola v sobotu, dnes je utorok. Dokedy by sa mi mal dostaviť najneskôr menzes? A bude hneď pravidelný? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, gestagénová antikoncepcia so sebou prináša aj viacero vedľajších účinkov. Dostavenie sa menštruácie po vysadení je individuálne. Cyklus nemusí byť okamžite pravidelný, k úprave by malo dôjsť do pár mesiacov.