Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Neuzite tablety

    , Autor: Lianaa

    Dobry deň uzivam hak Zlynda.
    V prvom týždni som neuzila 3 tabletu a mala som pohlavný nechránený styk, lenže ani nasledujúce 2 dni som neuzila, pretože lieky som zabudla a bola som odcestovana.
    Je možné tehotenstvo? V užívaní pokračujem, kde som skončila. Vraj pri tejto hak tým, že je gestagenova nie je možné otehotnieť ani keď sa vynechá tableta .. neviem či to niesu mylne info

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tablety sa musia užívať každý deň v rovnakom čase, aby interval medzi dvoma tabletami bol vždy 24 hodín. Ak sa oneskorí užitie tablety, je nutné užite vynechanej tablety hneď, ako si žena spomenie a ďalšiu tabletu užiť v obvyklom čase, aj keď to znamená užitie dvoch tabliet súčasne a ďalších 7 dní jej potrebné používanie dodatočnej metódy antikoncepcie. Čím viac tabliet ste vynechali, tým vyššie je riziko, že sa zníži antikoncepčná účinnosť. Ak ste zabudli užiť tabletu v prvom týždni od začiatku užívania tabliet a mali ste pohlavný styk v týždni pred zabudnutím tablety, musíte si uvedomiť, že existuje riziko tehotenstva.

Podobné otázky

  • Zabudnutá antikoncepcia drovelis

    , Autor: Adelinka

    Dobrý deň,
    nakoľko sa nemôžem spojiť so svojím gynekológom,tak kladiem otázku Vám.
    Zabudla som zobrať posledné 4 dni antikoncepčnú tabletku Drovelis. Zároveň mám aj krvavé dní ako pri menštruácii. Neužité tablety v 2. Týždni.
    Preto vás prosím o radu ako mám ďalej postupovať.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v príbalovom letáku preparátu je podrobne napísaný postup pri vynechaní tabletky v ktorom tom dni cyklu. Posledné 4 biele tabletky blistra sú placebo tabletky neobsahujúce žiadny hormón. Ich neužitie nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Počas obdobia týchto bielych tabliet by malo dôjsť ku krvácaniu zo spádu hormónov. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Keďže nepoznám presnú datáciu cyklu k dnešnému dňu, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam aspoň týždeň okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).