Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Gestagenová antikoncepcia

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, že či existuje aj taká čisto gestagenová antikoncepcia, pri ktorej by žena mala aj pravidelný menzes (krvácanie) ako pri kombinovanej? Aby všetkých 28 tabliet nebolo rovnakých, ale boli by tam aj placebo tabletky alebo pauza. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje aj čisto gestagénová hormonálna antikoncepcia, krvácanie však pri nej pravidelné pravdepodobne nebude. Tak isto existuje aj kombinovaná hormonálna antikoncepcia v schéme 24+4, kde posledné 4 tabletky sú placebo, ako aj v schéme 21+ 7 dní pauza, kedy dôjde ku krvácaniu z vysadenia. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Menzes po vysadení

    , Autor: Asdffdsa

    Dobrý deň, menzes pred antikoncepciou som mala pravidelný 28 dní +-2 dni. Nerodila som, antikoncepciu som mala od októbra 2019 kombinovanú 16 mesiacov potom 4 mesiace gestagenovú. Tú som vysadila, posledná tabletka bola v sobotu, dnes je utorok. Dokedy by sa mi mal dostaviť najneskôr menzes? A bude hneď pravidelný? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, gestagénová antikoncepcia so sebou prináša aj viacero vedľajších účinkov. Dostavenie sa menštruácie po vysadení je individuálne. Cyklus nemusí byť okamžite pravidelný, k úprave by malo dôjsť do pár mesiacov.

  • Antikoncepcia zmena

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, od októbra 2019 som brala Axia daily, od februára 2021 zmenená na Desirett kvôli bolestiam hlavy. Nerodila som, mám 30 rokov.

    Na neurologiu ešte idem,ale podľa výsledkov z magnetickej rezonancie tam mám nejaké lezie ktoré spôsobili migrény alebo prekonanie nejakej infekcie z domácich zvierat. Vraj z toho mám bolesti hlavy.

    Môžem sa vrátiť ku kombinovanej antikoncepcii? Gestagenová nie je pre mňa tá správna voľba, lebo menzes je veľmi nepravidelný a keď ho dostanem tak dlho trvá a niekedy je aj silný. Plus k tomu mám aj špinenie týždeň pred a týždeň po menzese, čiže do mesiaca mám možno týždeň pokoj. Odkedy ju beriem v podstate nonstop nosím vložky a je to nepríjemné už pre mňa. Preto by som sa chcela vrátiť ku kombinovanej keďže teliesko, že nemôžem mať keď som ešte nerodila .

    Prípadne akú antikoncepciu by som ešte mohla mať aby som mala pravidelný menzes ako pri kombinovanej. A aby bola dostatočne spoľahlivá.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez neurologického vyšetrenia a jednoznačného stanovenia diagnózy kombinovanú hormonálnu antikoncepciu neužívajte! Áno, gestagénová antikoncepcia má vedľajšie a nežiadúce účinky, ktoré sú často obmedzujúce. Môžete ju vysadiť a chrániť sa bariérovo, napríklad kondómom, prípadne si aplikovať lokálne pôsobiaci spermicídny vaginálny gél. Vnútromaternicové teliesko sa dá zaviesť aj nerodivším ženám, nie je to však bežné.

  • Gestagenová

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, mám Desirett ale priberám pri nej a som príliš opuchnutá. Existuje aj iná čisto gestagenová antikoncepcia ktorá by nemala také vedľajšie účinky? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, čo sa týka čisto gestagénovej hormonálnej antikoncepcie, exitujú ešte preparáty Azalia a Isaniva, ktorých účinná látka je úplne rovnaká ako u Desirett a preparát Zlynda, ktorá má inú účinnú látku ako Desirett. S istotou Vám nikto nepovie, či pri zmene preparátu vymiznú vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Priberanie

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, od 15.2 som prešla na Desirett. Odvtedy sa mi zdá, že príliš priberám aj napriek pravidelnému cvičeniu, strave, nejem sladké,nepijem sladene nápoje. Keď som mala Axia daily tak som s takýmto režimom schudla takmer 10 kíl. V pondelok 8.3. som mala absolvovať vyšetrenie na neurologii, bohužiaľ lekár neordinoval, čiže ďalší termín mám až o mesiac, a až s výsledkami pôjdem ku gynekologovi. Bojím sa, že priberanie sa nezastaví,a pokiaľ absolvujem vysetrenie na neurologii poprípade MRI, alebo iné, tak priberiem aj 10 kíl. Neviem či existuje aj iná gestagenová antikoncepcia,a či by mi zmena vôbec pomohla. Ďakujem za každú radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, okrem Desirettu je ešte nízkodávková Azalia, či Isaniva. Z vysokodávkových gestagénových antikoncepcií je na trhu Zlynda. Ak však máte obavu z priberania, čo je možný vedľajší/nežiadúci účinok hormonálnej antikoncepcie, môžete antikoncepciu na mesiac vysadiť a po neurologických vyšetreniach sa rozhodne, čo, a či vôbec, budete užívať ďalej.

  • Gestagenova antikoncepcia

    , Autor: Asdffdsa

    Dobrý deň,ako si mám pri čisto gestagenovej antikoncepcii vyrátať "menzes" alebo krvácanie. Už mesiac žijem ako na ihlách, a nonstop s použitím hygienických vložiek, čo je pre mňa dosť nepríjemné aj obmedzujúce, ale keďže sa bojim kedy má krvácanie môže prekvapiť, či v noci či cez deň, tak pre istotu ich stále mám . ďakujem za každú radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri gestagénovej antikoncepcii si to presne nevyrátate, to je jej nevýhoda. Preto, ak to okolnosti a možnosti dovoľujú, je vhodnejšia kombinovaná hormonálna antikoncepcia.