Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia zmena

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, od októbra 2019 som brala Axia daily, od februára 2021 zmenená na Desirett kvôli bolestiam hlavy. Nerodila som, mám 30 rokov.

    Na neurologiu ešte idem,ale podľa výsledkov z magnetickej rezonancie tam mám nejaké lezie ktoré spôsobili migrény alebo prekonanie nejakej infekcie z domácich zvierat. Vraj z toho mám bolesti hlavy.

    Môžem sa vrátiť ku kombinovanej antikoncepcii? Gestagenová nie je pre mňa tá správna voľba, lebo menzes je veľmi nepravidelný a keď ho dostanem tak dlho trvá a niekedy je aj silný. Plus k tomu mám aj špinenie týždeň pred a týždeň po menzese, čiže do mesiaca mám možno týždeň pokoj. Odkedy ju beriem v podstate nonstop nosím vložky a je to nepríjemné už pre mňa. Preto by som sa chcela vrátiť ku kombinovanej keďže teliesko, že nemôžem mať keď som ešte nerodila .

    Prípadne akú antikoncepciu by som ešte mohla mať aby som mala pravidelný menzes ako pri kombinovanej. A aby bola dostatočne spoľahlivá.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez neurologického vyšetrenia a jednoznačného stanovenia diagnózy kombinovanú hormonálnu antikoncepciu neužívajte! Áno, gestagénová antikoncepcia má vedľajšie a nežiadúce účinky, ktoré sú často obmedzujúce. Môžete ju vysadiť a chrániť sa bariérovo, napríklad kondómom, prípadne si aplikovať lokálne pôsobiaci spermicídny vaginálny gél. Vnútromaternicové teliesko sa dá zaviesť aj nerodivším ženám, nie je to však bežné.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia zmena

    , Autor: Lilip

    Dobry den, prosim vas dlhodobo som uzivala antikoncepciu Minerva, pri tejto HAK, som nemala ziadne problemy, vsetko bolo super, lenze antikoncepciu stiahli z lekarni a lekar mi prrdpisal Vreyu, pri druhom plate som zacala mat velke problemy s pletou, vyhadzala som sa na celom lici a stale sa to zhorsuje, nikdy som s pletou problemy nemala, prosim vas, je moznost ze to sposobuje zmena antikoncep.? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o vedľajší, či nežiadúci účinok hormonálnej antikoncepcie.