Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Aidee

    , Autor: Lilyiii

    Dobrý deň.. Chcem sa opýtať mam práve menštruáciu beriem antikoncepciu ako mam vysadiť a či môžem ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu, ale o krvácanie z vysadenia. Ak máte záujem o vysadenia antikoncepcie, môžete prestať užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie prakticky kedykoľvek.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Marrimay

    Dobrý deň pán doktor, užívam HAK Aidee a omylom som si vzala tabletku z druhej strany balenia nie podľa dní, ktoré sú napísané na tabletkách. Má každá tabketka ten istý účinok alebo je problém, že som si vzala tú, ktorú mám užiť až na konci balenia? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Každá z 21 tabliet v blistri obsahuje rovnaké množstvo dvoch hormónov. Označenie dní je len pre Vašu lepšiu orientáciu. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, každý deň užite jednu tabletku približne v rovnakom čase a po doužívaní blistra si urobte, ako štandardne, sedemdňovú pauzu a pokračujte v užívaní tabliet ďalšieho blistra.

  • Zenadea a krvacanie

    , Autor: Leah0

    Dobry den p. Dr.
    Ja som vcera pisala ohladne antikoncepcie Zenadea a mojho krvacania, 9.11 som mala prvy den menstruacie a dala si prvu tabletku hak, vcera ste mi na moju otazku, ci je toto moje spinenie zo zaciatku uzivania ok odpisali, ze je.. avsak ja som este predtym polozila tuto otazku inemu gynekologovi(ale nie mojmu obvodnemu) a ten mi odpovedal, ze to je napodobenina Jeanine a krvacam kvoli tomu. Ze on svojim pacientkam napodobeniny nepredpisuje. Moj gynekolog mi nic take nepovedal, ze by sa jednalo o nejaku napodobeninu. Ja by som svojmu telu nieco zle nemala v umysle davat, preto sa na Vas obraciam ako na odbornika, ci je to pravda, ze je tam nejaky rozdiel, pretoze podla toho, ake hormony dane antikoncepcie obsahuju, ide o rovnake mnozstvo dienogestu a etynilestradiolu. Myslite si, ze v tom moze byt problem ? Ma vyrobca nejaky vplyv na kvalitu hak ? Pretoze zvazujem, ci nemam prejst teda na tu jeanine, aj ked mi to pride zbytocne, nakolko ide o rovnake davky hormonov. (Na vyber som mala este aidee a uz si dalej nepamatam) Moj gynekolog vyber znacky nechal na mna, islo vyhradne len o dany typ hormonov, ktore mi odporucil, ze pomozu na akne a na zabranenie otehotnenia. :( som z toho smutna. Predtym (4r dozadu) som uzivala leverette a take spinenie nebolo, ale zase nepomohla mi na akne ani po roku.. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa o napodobeninu, ale o generikum. Zjednodušene povedané, na trhu je viacero preparátov obsahujúcich kombináciu dienogestu a etynilestradiolu a žiadna nie je napodobenina. Rozdiel však môže byť v cene. Je to presne o tom istom ako u iných liekov. Originálny liek je vždy drahší a generikum (lacnejšia náhrada) je lacnejšie. Nie to však napodobenina, ale je pravda, že “problém” môže byť aj v samotnom preparáte. Základné zložky, teda hormóny, sú síce rovnaké, ale vedľajšie látky môžu byť, a aj väčšinou sú, rozdielne. U každej pacientky je však vhodný iný preparát a pomerne často je potrebné pacientke zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie pre jeho vedľajšie, či nežiadúce účinky, prípadne aj pre nedostatočný efekt čo sa týka akné. Na liečbu akné sú vhodné aj ďalšie preparáty hormonálnej antikoncepcie ako Belara, Aidee, spomínaná Jeanine, či Mistra. Je to však individuálne u každej ženy. Špinenie, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, nie je naozaj ničím výnimočným, neprejavuje sa samozrejme u každej ženy. Ak sa však stav neupraví a špinenie bude pretrvávať aj napríklad po 3 mesiacoch užívania, bude potrebné preparát hormonálnej antikoncepcie zmeniť.

  • Vracanie

    , Autor: Kika2407

    Dobry den, chcela by som sa opytat, beriem antikoncepciu Aidee pravidelne uz niekolko rokov, uz asi 2-3 roky beriem 2 blistre po sebe.
    4.8 som cca 2,5-3hod po uziti poslednej tablety z prveho blistra vracala, neuzila som nahradnu tabletu nakolko mi bolo stale zle a neskor som vracala este raz (pocas nasledujecho tyzdna uz vracanie ani hnacky neboli), len ma teda zaujima, ked som si nedala nahradnu tabletku, kolko dni by sa mal pouzivat aj kondom? Dnes (16.8) je to 10 den co pouzivame aj kondom.
    dakujem krasne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri vynechaní tabletky alebo pri možnom znížení účinku tabletky hormonálnej antikoncepcie vplyvom vracania, či hnačky je potrebné sa doplnkovo chrániť aspoň nasledujúcich 7 dní. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie a používania doplnkovej ochrany 10 dní by mal byť účinok hormonálnej antikoncepcie už plne obnovený. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Menštruácia

    , Autor: Marrimay

    Dobrý deň pán doktor,

    beriem HAK Aidee asi tri roky a menštruáciu mám vždy len tri dni (slabú) od pondelka do stredy no dnes sa u mňa objavili chvíľkové kŕče a následne sa znova objavila krv. Viem, že sa môže objaviť krvavý výtok medzi menštruáciami, ale toto bola znova čerstvá krv. Je to normálne?

    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zašpinenia mohlo byť viacero. Aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa špinenie môže vyskytovať, aj prakticky počas celého cyklu. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hnedý výtok mimo menštruacie

    , Autor: bibikkk

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, bola som pred týždňom na preventívnej prehliadke, kde mi bol spravený cytologický ster. Pár dni po tomto stere som začala pozorovať hnedý výtok. Beriem ATK aidee už 4 roky a nikdy predtým som takéto problemy nespozorovala. Do konca blistra mám ešte 4 tablety. Viete mi poradiť čo môže tento vytok znamenať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie, či slabé krvácanie je pomerne časté. K spomínanému výtoku mohla napomôcť aj realizácia onkocytologického steru z krčka maternice. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená a pravdepodobnosť tehotenstva je veľmi malá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.