Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dakujem za odpoved ohladom zabudnutej tabletky Aidee z 2.tyzdna z 2.blistra.
    Este doplnim otazku, ak sa zabudne vziat jedna tableta, ubehne od zabudnutia 24hodin a vezmem potom 2naraz, je nejaka sanca ze by som mohla dostat menzes alebo je to kratka doba na to aby tak poklesli hormony aby prisla menstruacia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zabudnutie jednej tabletky krvácanie nevyvolá. Väčšinou je potrebné niekoľko dňové vynechanie, aby došlo k signifikantnému poklesu hladín hormónov, ktoré by viedlo ku krvácaniu.

Podobné otázky

  • 2.doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, predsa este mam na vas jednu otazku doplnujucu k zabudnutej tablete Aidee (2.tyzden v 2 blistri.)
    Ak bol posledny nechraneny styk 30.7 a tabletu som zabudla vziat 2.8 mala by som mat obavy z tehotenstva? Nakolko teda viem, ze zivotnost spermii najma pri HAK nieje dlha a ovulacia by nastala pri znizeni ucinku HAK do 10-12 dni, len sa chcem uistit, ze sa nemusim bat a teda sa budeme chranit aj inak.
    dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v čase nechráneného pohlavného styku užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, boli ste plne chránená, procesy na vaječníkoch boli blokované a tým pádom tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Chráňte sa aj doplnkovo, ako som Vám už písal a pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Pharmatex doplňujúca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, písala som ohľadne pharmatexu a chcela by som sa ešte opýtať ak si zavediem pharmatex pol hodinu pred stykom potom mame chvíľkový styk bez vyvrcholenia a nasledne si dám ešte jeden čapík po ktorom mame znova styk až po cca 10-20 minutach od zavedenia čapíku tiež bez vyvrcholenia tak som chránená za predpokladu dodržania pokynov pharmatexu? Myslím, teda že ak je styk až pol hodinku až 40 min po zavedení pharmatexu. V pribalovom letaku píšu, že ochrana trva minimálne 4 hodiny od rozpustenia čapíku. To znamená, že od rozpustenia čapika som chránená minimálne 4 hodiny?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa odporúčaní a informácii, ktoré poskytuje firma Pharmatex by to malo byť presne tak, ako hovoríte.

  • Zaludocne problemy doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pisala som vam ohladom antikoncepcie a zaludocnych problemom. Beriem Daylette a mala som tazkosti posledne 3 aktivne tabletky plus prve dve placebo som preventivne brala smectu.. Napisali ste mi, ze za danych okolnosti bude lepsie chranit sa doplnkovo prvych 7 dni noveho blistra. V pripade, ze zaludocne problemy nebudu pretrvavat.
    Avsak dnes na 3tiu placebo ma prehnalo znova (po dvoch dnoch bez hnacky). Ak bude cez placebo hnacka je to ok alebo uz nie? Alebo ak budu pretrvavat dokedy je to uz riziko. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, placebo tabletky nemajú hormonálny účinok. Keďže ste však mali tráviace ťažkosti ešte počas užívania aktívnych tabliet, je vhodnejšie sa chrániť doplnkovo minimálne počas užívania prvých sedem aktívnych tabliet nového blistra. Podľa všetkého máte črevnú virózu, takže o to viac je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Spozornieť tiež treba, ak by sa počas užívania placebo tabliet nedostavilo krvácanie zo spádu hormónov.

  • Zaludocne problemy doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, beriem hak daylette 24+4. Posledne 3 aktivne (piatok sobota nedela) som mala/mam zaludocne problemy. Ale hnacka bola len raz denne a viac ako 4 hodiny po uziti alw aj tak ucinok je isto oslabeny. Od zajtra (pondelka) zacinam brat placebo 4 tabletky. Neviem ako mi bude zajtra ale ako postupovat ak som mala problemy 3 posledne aktivne a viac nebudem mat tazkosti / pripadne budem cez placebo este mat problemy. Chranit sa 7 dni alebo?

    Este otazka - vraj ak nosim hak v penazenke a je teplo stracaju ucinok? Co robit ak ivh nemozrm mat v penazenke ale chcem uzivat az v praci o 8. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa vyskytujú tráviace problémy počas obdobia užívania placebo tabliet, ktoré neobsahujú žiaden hormón, nemá to vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Aj keby ste reálne neužili placebo tabletku, je to to isté, ako keď ju užijete. Placebo tabletky sú v blistroch niektorých preparátov hormonálnej antikoncepcie iba pre lepšiu orientáciu pacientky pri užívaní tabliet, aby nedošlo k vynechaniu, či zabudnutiu tabletky. Vo Vašom prípade je vhodné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) aspoň prvých 7 dní nového blistra. Ak nie je peňaženka vystavená priamemu slnečnému žiareniu, či inému zdroju tepla, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný, pri izbovej teplote sa účinok určite nemení.

  • Hnačka doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dnes som vam uz pisala. Beriem Daylette.

    V nedelu som si dala poslednu aktivnu tabletku z blistra a asi po cca 4,5 hodinach ma zacalo prehanat. Mala by byt vstrebana ale hnacka bola viackrat a aj v noci takze radsej sa budem chranit.

    Ak som mala teda hnacku v nedelu a pondelok (posledna aktivna a prva placebo z blistra) tak sedem dni si mam ratat od utorka? Cize ten dalsi utorok uz by som bola plne chranena? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pre úplnú istotu, ak si budete rátať sedem dní doplnkovej ochrany od utorka, nemusíte sa tehotenstva obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.