Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,303 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Operácia

    , Autor: nika-1994

    Dobry deň chcem sa spýtať plánujem ist na augmentáciu prsnikov bude treba vysadiť antikoncepciu či nie? Ak ano na aku dobu? Lebo samozrejme antikoncepciu chcem užívať naďalej len neviem či bude treba vysadiť pred operáciou. Hlavne mám strach z toho aby sa mi nevrátilo akne aj keby vysadím len na krátku dobu lebo uzivam Belaru a krasne mi vyčistila pleť. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pred plánovanou operáciou je nutné vysadiť antikoncepciu. Závisí aj od toho, kedy bude výkon plánovaný. Presné informácie ako aj okolnosti Vám vysvetlia vrámci vyšetrení v danom zdravotníckom zariadení.

Podobné otázky

  • Drovelis a operacia

    , Autor: Alexa15

    Dobrý deň
    5mesiacov beriem antikoncepciu Drovelis.
    Pred týždňom som sa dozvedela že ma čaká operácia v celkovej anestézii takže už som nezačala brat novy blister antikoncepcie. Chcela by som sa opýtať koľko týždňov pred operáciou je potrebné vynechať antikoncepciu?
    Po vykonaní zákroku kedy môžem začať znova brat antikoncepciu?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to veľmi individuálne a záleží od typu a rozsahu operačného výkonu, ako aj od dĺžky rekonvalescencie. Najvhodnejšie je sa to pýtať a informovať sa v zdravotníckom zariadení, kde budete operovaná, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • operacia hrubeho creva

    , Autor: Diana123

    dobry den pan doktor vadi ze budem mat zavedeny kruzok pocas oepracie hrubeho creva lebo menstruacia mi chodi od vysadenia na 5 den a v tom obdobi ma byt nejako ta operacia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je nevyhnutné o užívaní hormonálnej antikoncepcie vo forme vaginálneho krúžku informovať všetkých lekárov!, hlavne zdravotníckeho zariadenia, kde budete operovaná.

  • Operácia, antikoncepcia a menštruácia

    , Autor: animallover

    Dobrý deň, dnes (8.2.) mi dali termín na operáciu, ktorá bude 8.3. Štvrtý mesiac beriem antikoncepciu Zlyndu. Za toto obdobie som vobec nemala menštruáciu. S menštruáciou mám problémy už odkedy mi prvý krát prišla (vymechávala mi dlhé obdobia aj pol roka kvôli polycystickym vaječníkom), preto mám nasadenú antikoncepciu. Pred zlyndou som mala dayllu, pri nej mi menštruácia normálne fungovala. Moja otázka znie, čo mám teraz spraviť, ostáva mi 11 aktívnych tabletiek a 4 placebo v blistra, ktorý teraz beriem. Viem sa nejako vyhnúť tomu, aby mi menštruácia prerušila plánovanú operáciu? Bojím sa, že keď mi 4 mesiace neprišla, tak zrovna teraz po vysadení mi naskoči alebo dostnem výtok, ktorý potom môže trvať aj dva mesiace v mojom prípade pri predošlých skúsenosťiach. Operácia bude v celkovej anestéze. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pred operačným výkonom je väčšinou nutné hormonálnu antikoncepciu vysadiť, dĺžka vynechania je individuálna, v závislosti od druhu a typu operačného výkonu. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Čo sa týka nastavenia užívania hormonálnej antikoncepcie a jej vysadenia pred operáciou, je nutné konzultovať Vášho obvodného gynekológa, informovať sa je potrebné aj v zdravotníckom zariadení, kde bude výkon realizovaný.

  • Anesteza a antikoncepcia

    , Autor: shani288

    Dobrý deň,
    užívam antikoncepciu paoletta už 3. rok, teraz idem na operáciu, celková anesteza bude trvať 2-3 hodiny, dnes si budem dávať 13. tabletku z blistra, takže už nestíham vysadiť aspoň 4 týždne pred operáciou. Teoreticky vy som doužívala blister 30.11, operácia bude 16.12, oplatí sa vysadiť? Pretože riskujem že nebudem operovaná, ak by som mala krvácanie.. Aké sú riziká ak budem počas narkózy užívať antikoncepciu?
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, o tom, že užívate hormonálnu antikoncepciu jednoznačne v dohľadnej dobe informujte lekárov v zdravotníckom zariadení, kde bude operačný vykon realizovaný. Keďže nepoznám konkrétne informácie ani výsledky vyšetrení, neviem sa objektívne vyjadriť, ale v niektorých prípadoch sa výkon zkontraindikuje práve kvôli užívaniu hormonálnej antikoncepcie.

  • Zle užívanie antikoncepcie

    , Autor: miskahinc

    Dobrý deň, mala som v nedeľu operáciu slepého čreva - vyberali mi ho. Operácia dopadla v poriadku. Berem antikoncepciu, a kedže som bola v nemocnici jednu tabletku som nezobrala vobec a kym mi doniesli tabletky musela som užiť 2 tabletky naraz. Tabletky mam dobrat o tri dni a Menštruaciu mam dostat o tyzden. Avšak dnes 5 deň od operácií som dostala krvácanie hnedej farby, neviem ci ide o spinenie kedze je to silne ako klasicka menstruacia.Chcem sa opytat ci to moze suvisiet so zlym uzivanim antikoncepcie alebo s operaciou Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou to súvisí s nepravidelným užívaním hormonálnej antikoncepcie. Predpokladám, že Vás operovali akútne. Antikoncepciu zvykneme u nás pred operáciou vysadiť. Ak Vám zostávajú už len tri tabletky z blistra, doužívajte ich, dajte si sedemdňovú pauzu a následne začnite s užívaním nového blistra. Pri akýchkoľvek nejsnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.