Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výmena

    , Autor: denisakl

    Dobrý deň,
    Mám otázku ohľadom menenia antikoncepcie. Užívala som antikoncepciu Softine cca pol roka ale ani raz som nemala menštruáciu, preto som sa rozhodla ju vymeniť. Moja Gynekologička mi predpísala KarHleight. Táto antikoncepcia mi však vôbec nesadla (len za jeden týždeň jej užívania som pribrala štyri kilá a to viditeľne, vyhádzala som sa a mám veľké výkyvy nálad). Užívam ju týždeň a chcela by som sa vrátiť radšej k Softine. Ale neviem čo je treba spraviť... musím dobrať balenie alebo môžem prejsť hneď? Je potrebné spraviť pauzu medzi užívaním? Nie je škodlivé časté menenie antikoncepcie ( už je tretia počas jedného roku) ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, obidva prípravky patria medzi kombinovanú hormonálnu antikoncepciu. Softine môžete začať užívať prednostne v deň po užití poslednej aktívnej tablety (poslednej tablety obsahujúcej liečivo) alebo po užití poslednej neúčinnej tablety KarHleight. Nemusíte sa obávať, niekedy je nutné, hlavne v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, vystriedať niekoľko prípravkov presne pre intoleranciu alebo vedľajšie účinky. Ak Vám však vyhovuje jedna antikoncepcia, nie je nutné ju meniť. O Vašom pláne zmeniť preparát však určite informujte Vášho obvodného gynekológa, ktorého rovnako navštívte v prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí.

Podobné otázky

  • výmena yadine

    , Autor: Zuz11

    Dobrý deň, mám 31 rokov. Minulý rok v marci mi vybrali ložisko endometriózy z brušnej steny. 3x3 cm. Kým mi stihol gynekológ nasadiť liečbu vzniklo mi nové ložisko cca 2 cm nad ním. Doktor mi nasadil hormonálnu liečbu s yadine. Ložisko prestalo byť aktívne, vôbec ma nebolí a ani neviem, že ho mám. Problém je ale, že mám pocit strašnej suchoty v pošve, dostávam časté zápaly močových ciest a HAK mi spôsobuje depresie. Keď som sa spýtala doktora, či mi nemôže zmeniť HAK povedal, že yadine je najšetrnejšia HAK a tieto nežiadúce účinky budem mať pri všetkých tabletkách. Gynekológ aj urológ mi spravili všetky možné kultivácie a rozbory moču, všetko bolo negatívne. Nepoznáte vy nejakú antikoncepciu, ktorá by eleiminovala moje nežiaduce účinky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je veľa preparátov hormonálnej antikoncepcie s rôznym obsahom hormónov. Každý z preparátov hormonálnej antikoncepcie však môže spôsobiť vedľajšie, či nežiadúce účinky. U každej ženy je to však individuálne. Niekedy treba iba jednoducho skúšať. Čo sadne jednej žene, nemusí ďalším trom. Nepoznám konkrétny preparát, ktorý by nemal žiadne vedľajšie, či nežiadúce účinky, aj vzhľadom k už spomínanej individualite.

  • Zmena HAK

    , Autor: Emmi 2

    Dobrý deň, beriem HAK Natalya už viac ako pol roka a cyklus stále nemám upravený. Krvácanie sa mi niekedy dostaví predčasne nie počas pauzy, aj napriek tomu že som si užívam tabletky načas a pravidelne ako mám. Chcela by som sa spýtať či by bolo vhodná výmena HAK, a či som dostatočne chránená ? Avšak iné komplikácie mi HAK Natalya nerobí. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch užívania, sa krvácanie môže vyskytovať aj počas celého cyklu. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená. Odsledujte si to.

  • Výmena hak

    , Autor: Mimi79

    Dobrý deň , Belaru som vymenila na Vexyu pred mesiacom . Novú antikoncepciu som začala užívať po vybratí blistra Belary po 7 dňovej prestávke . Sú tam posledné 4 tabletky placebo kde by som mala dostať menštruáciu . Dnes mam poslednú placebo a menštruáciu som este stále nedostala . Moze to byt kvoli výmene hak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže to byť spôsobené aj zmenou antikoncepcie, nebolo byt to nič neobvyklé. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vymena antikoncepcie

    , Autor: Lulu199

    Dobry den, chcem sa Vas opytat zacala som brat antikoncepciu Softine uz beriem druhe balenie a naskytla sa mi moznost robit do zahranicia dala som si predpisat na dalsie tri mesiace pretoze do vtedy budem v zahranici lenze v lekarni mi dali miesto Softine nechapem ako sa to stalo Softinelle a pri tom zhone som si to ani nevsimla a teraz ked uz sa mi neda do lekarne na Svk tak som to zistila. Chcela som sa opytat co by sa stalo keby zacnem brat teraz softinelle kedze prestat s antikoncepciou nechcem a uz sa mi neda vymenit kedze som uz odcestovana. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, jedná sa prakticky o tú istú antikoncepciu aj s rovnakými hormónmi. Rozdiel je len v množstve jedného z hormónov, aj to len o 0,01mg. Rozdiel nepocítite. Po dobratí blistra Softine začnite s užívaním Softinelle.

  • výmena antikoncepcie

    , Autor: bibikkk

    Dobrý deň. Prechádzam z antikoncepcie Belara na Aidee. Môžete mi prosím povedať aké zmeny ma čakajú? A je antikoncepcia Aidee vhodná aj na vyčistenie pleti? nemám nejaké extra akné ale občas sa vyhodia nejaké. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na liečbu akné je Belara vhodná. Čo sa týka zmien, obidva preparáty patria medzi kombinovanú hormonálnu antikoncepciu. Užívanie je úplne rovnaké. Nepredpokladám, že by ste pocítili nejaké zmeny. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.