Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Oddialenie menštruácie s Yadine - pokračovanie 2

    , Autor: kvietok-3

    Áno tomu rozumiem ... Ale myslela som to tak že napríklad 3 mesiace by som brala bez prestávky a potom nechať prísť menštruáciu. Či sa to dá a či nie su pritom nejaké riziká.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som napísal, hormonálna antikoncepcia, ktorú užívate nie je určená na absolútne zastavenie menštruácie, ale na ochranu pred otehotením. Akékoľvek iné užívanie, aké je odporúčané, automaticky vedie k rizikám. Skúsiť užívať antikoncepciu 3 mesiace bez prestávky môžete, hoci sa to aj v príbalovom letáku, ktorý určite máte v krabičke, neodporúča a ja tiež mám k tomu negatívny postoj. Treba potom ale rátať s tým, že počas prvých dní užívania druhého blistra môže dôjsť k menštruačnému krvácaniu, ktoré môže pretrvávať a naopak, po dlhodobejšom užívaní antikoncepcie bez 7 dňovej pauzy môže byť do budúcna problém s menštruáciou. Vplyv by to mohlo mať aj na prípadné otehotnenie. Nepoznám všetky Vaše výsledky krvi ani iné okolnosti, preto sa o dlhodobejšom kontinuálnom užívaní hormonálnej antikoncepcie poraďte so svojím obvodným gynekológom a uvidíte, aký bude mať na to názor on.