Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ucinky HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat ci uzivanie L-Carnitinu (spalovac tukov) znizuje ucinnost HAK tabletiek.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Podľa dostupných zdrojoch L-karnitín nijako signifikantne neznižuje účinok žiadnej antikoncepcie, ani v kombinácii s cvičením
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Lydely a iné

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Pan doktor, chcela som sa spytat, ci je mozne kombinovat hak lydely s inymi liekmi ako napriklad panadol, ibalgin, algifen. Pouzila som vsetky tri kedze som mala aj bolestivy menzes a aj bolesti hlavy, no mam obavy, ci to neovplyvni ucinky hak. A este by som sa chcela spytat, ci je bezpecne mat pohlavny styk po zacati uzivania hak poprvy raz(pocas menstruacie), ci je mozne ist naplno a nemusim sa bat, ze ostanem tehotna.
    Vopred dakujem za odpoved, pekny den prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané lieky proti bolesti nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu, že ste s užívaním hormonálnej antikoncepcie začali v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania. Môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    29.11. som začala brať prvú tabletku HAK karhla. No zároveň som začala brať aj antibiotiká zinnat 500.
    1.12 (dnes) som mala pohlavný styk bez inej ochrany. Je tam možnosť otehotnenia a odporúčali by ste tabletku po?
    A ako dlho budú znížené účinky HAK a ako dlho sa mám chraniť aj inou antikoncepciou?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotikum Zinnat môže znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je počas užívania týchto antibiotík, ako aj sedem dní po ich doužívaní, potrebné používať, okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).Ak ste vedeli o možnom zníženom účinku antikoncepcie, celkom nechápem, prečo ste sa nechránili aj bariérovo. Užitie tabletky núdzovej antikoncepcie je za týchto okolností naozaj na zváženie.

  • HAK a antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa informovať o účinkoch HAK po využívaní antibiotík. Bola mi predpísaná 10 dňová liečba Ciphinom 500, pričom po jej ukončení mi nasledne začala 7 dňová pauza. Je potrebné sa po začatí nového blistra chrániť 7 dni aj inou formou antikoncepcie alebo sú už účinky HAK dostačujúce?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností už ubehlo sedem dní od skončenia užívania antibiotík, preto nie je potrebné používať aj doplnkovú formu ochrany. Pokračujte v pravidlnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    24.11 som dobrala poslednú tabletku HAK karhleight. 25.11 som si dala prvú placebo tabletu, no zároveň som začala brať aj antibiotiká nolicin.
    2.12 som začala znova brať HAK(1tyzden) a 4.12 som dobrala posledné antibiotiká.
    Ako dlho budú znížené účinky HAK a ako dlho sa mám chraniť aj inou antikoncepciou?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výrobcom nie je popisovaná kontraindikácia užívania Nolicínu a hormonálnej antikoncepcie. Skôr si dávajte pozor na konzumáciu mliečnych výrobkov počas užívania antibiotika. Tablety užívajte s minimálnym dvojhodinovým odstupom. Pre Váš pokoj a istotu môžete v čase užívania antibiotík, ako aj sedem dní po doužívaní antibiotík používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Účinky hak po 7- dnovej pauze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dobrala som prvý blister hak, nastala 7dnova pauza, po nej 1 tabletka z nového blistra. V ten istý deň sme mali nechránený sex. Bola som chránená? Nevynechala som tabletku, uzivala som od 1 dna cyklu. Ďakujem za odpovedať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.