Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK a antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa informovať o účinkoch HAK po využívaní antibiotík. Bola mi predpísaná 10 dňová liečba Ciphinom 500, pričom po jej ukončení mi nasledne začala 7 dňová pauza. Je potrebné sa po začatí nového blistra chrániť 7 dni aj inou formou antikoncepcie alebo sú už účinky HAK dostačujúce?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností už ubehlo sedem dní od skončenia užívania antibiotík, preto nie je potrebné používať aj doplnkovú formu ochrany. Pokračujte v pravidlnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • HAK a antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Beriem antikoncepciu Maitalon druhý mesiac a ešte mi zostávajú 4 tabletky do konca blistra a začala som spiniť (také hnedé krvácanie a nie veľa). Prvý mesiac sa menštruácia dostavila normálne na 3 deň od od ukončenia platka. Od 4.1. užívam antibiotika na zápal obličky + 3. deň beriem antibiotiká na črevné baktérie. Myslíte, ze toto špinenie môže byť spôsobené antibiotikami alebo môžem byť tehotná?
    Vďaka sa odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie môže byť spôsobené aj užívaním antibiotík. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa však špinenie môže vyskytovať aj počas cyklu. Je tiež dôležité, aké antibiotiká užívate, pretože počas užívania niektorých druhov je potrebné používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Odporúčam tiež užívanie probiotík ako aj vaginálnych probiotík. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.