Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Nana11

    Dobrý deň,
    24.11 som dobrala poslednú tabletku HAK karhleight. 25.11 som si dala prvú placebo tabletu, no zároveň som začala brať aj antibiotiká nolicin.
    2.12 som začala znova brať HAK(1tyzden) a 4.12 som dobrala posledné antibiotiká.
    Ako dlho budú znížené účinky HAK a ako dlho sa mám chraniť aj inou antikoncepciou?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výrobcom nie je popisovaná kontraindikácia užívania Nolicínu a hormonálnej antikoncepcie. Skôr si dávajte pozor na konzumáciu mliečnych výrobkov počas užívania antibiotika. Tablety užívajte s minimálnym dvojhodinovým odstupom. Pre Váš pokoj a istotu môžete v čase užívania antibiotík, ako aj sedem dní po doužívaní antibiotík používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam leverette a dnes som užila 8. tabletku z blistra ale začala som užívať aj antibiotiká rovamycine 3. m.i.u. Po dobu piatich dní. Ako dlho po doužívaní antibiotik sa mám chrániť aj inak? Budem chránená od nového blistra?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania ste chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Ak však chcete byť absolútne kľudná, môžete sa počas užívania antibiotík chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Eminkaa92

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu artizia, do konca blistra mi ostávajú tri tabletky, momentálne som chorá a beriem antibiotiká zinnat. Dnes sa u mňa objavil hnedý až krvavý hlienovity výtok, môže to byt spôsobené tými antibiotikami? Nikdy sa mi nič podobné nestalo. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotikum Zinnat znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie, preto sa u Vás pravdepodobne vyskytlo aj krvácanie, či špinenie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a počas užívania antibiotík, ako aj najmenej 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Diana.c._

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či ATB suprax 400 mg a lieky sinupret ovplyvňujú ucinok antikoncepcie Dienorette.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká by nemali mať vplyv ani na účinok hormonálnej antikoncepcie, rovnako tak Sinupret nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, takže užívanie je možné, nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Julka5

    Dobrý deň, už druhý mesiac užívam antikoncepciu Zlynda. Prevdcerom som absolvovala extrakciu zubu a dostala som antibiotiká Penlac. Chcela by som sa spýtať ci počas užívania týchto antibiotik som naďalej chránená alebo ci musím používať aj inu formu antikoncepcie , pripadne dokedy . Vopred ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Penlac síce môže mierne znižovať účinok antikoncepcie tým, že nabudí pečeň k vyšším výkonom a tým môže dôjsť k rýchlejšiemu odbúraniu účinnej látky antikoncepcie. Ak užívate preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý obsahuje vyššie hladiny hormónov, oslabenie je malé. Ak budete pokojnejšia, môžete preventívne počas užívania spomínaných antibiotík používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Okrem toho pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a Antibiotiká Zinnat

    , Autor: flwrs555

    Dobrý deň prajem . Beriem už rok pravidelne antikoncepciu (vždy presne na čas ) .
    3.10. 2022 som mala nechránený sex (ejakulat do vagíny) - nasledujú deň 4.10. som si dala tabletku po ( po 14,5 hod).

    Dňa 3.11. 2022 som bola na gynekologickom vyšetrený . Vyšetrenie prebehlo v norme , žiadne tehotenstvo .

    V mesiaci október som mala menštruáciu (slabú 22.10.)

    V novembri som mala resekciu zubu , brala som od 8.11. do 12.11. Antibiotiká ZINNAT, popri tom som stále brala antikoncepciu . Sex až 19.11. (ejakulat neišiel do vagíny ). Tak v mesiaci November som nemala žiadnu menštruáciu . Mám trošku strach či nie som tehotná .
    Ďakujem Vám za skorú odpoveď .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem. Prečo ste pri pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie užili tabletku núdzovej antikoncepcie? Ak ste mali pohlavný styk až týždeň po doužívaní antibiotík, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Tabletka núdzovej antikoncepcie Vám mohla spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, takže ku krvácaniu z vysadenia, či spádu hormónov nemuselo dôjsť. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.