Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hormony

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcel by som sa opýtať, kedy cca zaberie nová antikoncepcia? Priatelka začala brať novu pred 3 mesiacmi a od vtedy sa začali mnohé jej problémy,ako náladovosť,depresie, pokles libida na bod mrazu. Gynekolog jej preto predpísal pôvodnú späť, ale nedozvedeli sme sa ako asi dlho potrvá, kým bude zase v poriadku ako predtým. Viem,že každé telo je individuálne,ale tie hormony istotne maju nejaký časový účinok.

    Vopred Vám ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    adaptácia na novú (hoci pôvodnú) antikoncepciu bude trvať maximálne 3 mesiace. U niekoho sa hormonálne hladiny ustália už po 1 cykle u iného to trvá plné tri cykly.

Podobné otázky

  • antikoncepcia zapijanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň ak zapijem placebo tabletku s vodou kde mam citrónovú stavu je to vporiadku? nezníži sa účinok? dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, placebo tabletky neobsahujú hormóny, takže aj keby ste neužili placebo tabletku, nič sa nestane. Placebo tabletky môžete zapíjať čímkoľvek.

  • Ktorá?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Dnes je 44 deň cyklu, zajtra ráno idem ku gynekologicke na vyvolanie. Chcem si dať predpísať antikoncepciu. No vzhľadom na moje predchádzajúce zle skúsenosti sa bojím aby sa to neopakovalo. Užívala som Belaru a pribrala som vyše 6kil za dva mesiace. Chcela by som sa opýtať či mi neviete poradiť nejakú, ktorá obsahuje močopudné hormóny, alebo niečo vďaka čomu by som nebola naliata a nepriberala. Moja gynekologicka mi neustále navrhuje len túto stále dookola. Alebo aspoň nejaké s ktorými máte dobré skúsenosti. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero preparátov hormonálnej antikoncepcie. Belara je preparát s vyšším obsahom hormónov, používa sa najmä na liečbu akné. Skúsiť sa môže nasadiť preparát s nižším obsahom hormónov. Každej žene však vyhovuje viac iný preparát a niekedy “nesadne” vždy prvý predpísaný preparát. Záleží tiež od toho, či chcete užívať preparát v schéme 21+7 dní pauzy, alebo 21+7 placebo tabliet, alebo 24+4 placebo tablety. Vyskúšať môžete Lindynette 20ug, či Softinelle. Poraďte sa s Vaším obvodným gynekológom.

  • doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dakujem za odpoved ohladom zabudnutej tabletky Aidee z 2.tyzdna z 2.blistra.
    Este doplnim otazku, ak sa zabudne vziat jedna tableta, ubehne od zabudnutia 24hodin a vezmem potom 2naraz, je nejaka sanca ze by som mohla dostat menzes alebo je to kratka doba na to aby tak poklesli hormony aby prisla menstruacia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zabudnutie jednej tabletky krvácanie nevyvolá. Väčšinou je potrebné niekoľko dňové vynechanie, aby došlo k signifikantnému poklesu hladín hormónov, ktoré by viedlo ku krvácaniu.

  • Hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím vás ktorá hak má menej hormónu ako maitalon? Zato môžu vypadávat vlasy lebo je silná antikoncepcia? Maitalon nepatrí medzi nízkohormonalnu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie sú nízkodávkové, teda jedná sa o preparáty s obsahom hormónov v miligramoch a mikrogramoch. Dá sa povedať, že na trhu sú nízkodávkové a nízkonízkodávkové preparáty. Každý z kombinovaných preparátov hormonálnej antikoncepcie obsahuje dva typy hormónov v rôznom pomere. Tieto kombinácie sú fixné u viacerých preparátov, teda rovnaké dva hormóny v úplne rovnakej dávke obsahuje viacero preparátov, pričom každý vyrába iná firma,
    ako aj sú v rôznych kombináciách. Čo sa týka vypadávania vlasov, nie je to otázka iba na dávku hormónov obsiahnutú v danom preparáte, ale aj o kombináciu, či pomer týchto dvoch hormónov. To, či daný preparát bude pacientke úplne vyhovovať je veľmi individuálne, u každej ženy. Niekedy "sadne" pacientke hneď prvý predpísaný preparát, inokedy u pacientky vystriedame viacero preparátov, kým nájdeme ten najvhodnejší. Na trhu sú desiatky preparátov hormonálnej antikoncepcie, väčšina má nižší obsah hormónov, ale ako som už spomínal, všetky preparáty sú nízkodávkové. Najvhodnejšie je sa poradiť so svojim obvodným gynekológom, ktorý Vám vie zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Ani to však nezaručuje, že Vám druhý predpísaný preparát bude úplne vyhovovať. Niekedy je to naozaj o skúšaní.

  • Antidepresiva a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred dvomi mesiacmi som užila viac krat Escapelle nie naraz ale v krátkom rozmedzí nejakých 3-4 krat. Naposledy to teda bolo 28.03. Užívam antidepresíva Agomelatin kazdy vecer pred spaním a od dnes mam pridané antidepresíva Alventu ktorú mam užívať po raňajkách obe beriem v najnižších dávkach. Prosim vás môže mat nejaký vplyv ze som pred časom užila take veľké množstvo hormónov Escapelle na antidepresíva. Mohlo by to vyvolať nejake nežiadúce účinky aj po dvoch mesiacoch ? Alebo za taký čas uz sa tie hormóny z núdzových antikoncepcii vyplavili z tela a nema to vplyv na užívanie antidepresív ? Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie antidepresív nie je úplnou kontraindikáciou k užívaniu hormonálnej antikoncepcie. Užitie tabliet núdzovej antikoncepcie spred niekoľkých mesiacov nemá vplyv na účinok aktuálne užívaných antidepresív. Časté užívanie núdzovej antikoncepcie však nie je vhodné. Vhodnejšie je užívať nízkodávkovú kombinovanú hormonálnu antikoncepciu.