Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Náladovosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    uzivam diane 35, druhy blister. uz koncom prveho blistra som si ja a moje okolie zacalo vsimat ze som naladova, podrazdena, citliva.
    Citim sa naladovo ako par dni pred menzesom, ale ja sa tak citim kazdy den. Ide mi to na nervy, a takisto aj mojmu okoliu.
    Moze to byt z tejto antikoncepcie? je to moja prva antik. v zivote.
    Myslite ze to po zvyknuti si na hormony prejde, alebo mam poziadat gynekologicku o zmenu znacky?? Velmi pekne dakujem za pomoc :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak neexistuje iná príčina vašej náladovosti je veľmi pravdepodobné, že zmeny nálad sú spôsobené antikoncepciou. Požiadajte lekárku o zmenu.

Podobné otázky

  • Hormony

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcel by som sa opýtať, kedy cca zaberie nová antikoncepcia? Priatelka začala brať novu pred 3 mesiacmi a od vtedy sa začali mnohé jej problémy,ako náladovosť,depresie, pokles libida na bod mrazu. Gynekolog jej preto predpísal pôvodnú späť, ale nedozvedeli sme sa ako asi dlho potrvá, kým bude zase v poriadku ako predtým. Viem,že každé telo je individuálne,ale tie hormony istotne maju nejaký časový účinok.

    Vopred Vám ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    adaptácia na novú (hoci pôvodnú) antikoncepciu bude trvať maximálne 3 mesiace. U niekoho sa hormonálne hladiny ustália už po 1 cykle u iného to trvá plné tri cykly.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, mam 25 rokov 5,5 roka som uzivala antikoncepciu chloe, bez vaznejsich komplikacii. Pred 5 mesiacmi mi lekar zmenil antikoncepciu na lunyttu. Prvy mesiac som mala drobne traviace problemy ale nepovazovala som to za dolezite. Ale zacala som si vsimat ze pocas menstruacie sa objavovali mierne zavraty. A co si vsimlo aj okolie a hlavne priatel ma upozornil na moje velke zmeny nalad, podrazdenost ktora v priebehu hodiny zmeni na lutost. Taku naladovost som mala bezne ale len pred menstruaciou. Chcela by som vediet ci to moze byt do urcitej miery zmenou antikoncepcie? Dakujem za Vasu odpoved :-)

  • Senovka grécka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,

    prosim Vas, mozu byliny senovka grecka, saw palmetto, benedikt lekarsky, fenikel, rasca, aniz, datelina znizit ucinky antikoncepcie?milujem caje a 2tyz v mes. pijem po 1,5l-2l zihlava + harmancek a dalsie zo spominanych rastlin. Zacala som uzivat hak maitallon kvoli nezelanemu tehotenstvu kedze mame doma autisticke dieta a prave prezivame naozaj velmi narocne obdobie a dalsie tehotenstvo si teraz neviem predstavit takze mam velky strach z mozneho otehotnenia. Tiez by som sa Vas chcela opytat ci okrem magnezia je este este nieco proti naladovosti a pre lepsiu energiu co sa moze uzivat spolu s hak.

    Dakujem velmi pekne za odpoved. Pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    spomínané čaje by nemali znížiť účinok antikoncepcie, čo sa týka prípravkov proti náladovosti pravdepodobne máte na mysli niečo na prírodnej báze, je mnoho prípravkov, treba sa poradiť v lekárni, no ak môžem doporučiť veľmi dobré skúsenosti majú pacientky s prípravkom Persen, Persen Forte, jeho účinnými látkami sú bylinky ako medovka, mäta a valeriána lekárska. Jeho užívanie je doporučené pri stavoch spojených s náladovosťou, podráždenosťou, nespavosťou, únavou a citovým vypätím. Zároveň je si však nutné uvedomiť, že vaša rodinná situácia je skutočne zložitá a je na zvážení vyhľadať aj odbornú pomoc psychológa, ktorý vám môže pomôcť túto situáciu zvládnuť. držím palce.

  • Vysadenie HA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň prajem,
    mam 35 rokov,este som nerodila a som PRVÝ MESIAC po vysadeni HAK,po 15 rokoch (posledné roky som užívala Yadine), momentálne mam 21.den cyklu a posledné dni pociťujem naladovost,zvýšenú precitlivelost. Môže to súvisieť s vysadenim HAK po takej dlhej dobe užívania??????
    Podotýkam,že beriem antidepresiva (Alventu 37,5 mg) a po vysadeni HAK som začala užívať Agnucaston, kedže pred užívania HAK som mávala bolestivu a nepravidelnu menstruaciu.
    Ďakujem vopred za odpoved,
    Michaela

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tieto pocity môžu súvisieť a s vysokou pravdepodobnosťou aj súvisia s vysadením antikoncepcie a so zmenami hormonálnych hladín.