Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • nasadenie antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, na par mesiacov som mala vysadenu antikoncepciu. Teraz by som chcela znova zacat s jej uzivanim a viem ze sa ma zacat brat v prvy den mestruacie. Je mozne zacat s jej uzivanim aj mimo mestruacie? Potrebujem to len pre oddialenie mestruacie z dovodu dovolenky. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nie antikoncepcia sa začína užívať v prvé dni menštruácie, a určite to nie je vhodný spôsob len na oddialenie menštruácie. Na oddialenie menštruácie si dajte predpísať Lutenyl alebo Norethisteron.

Podobné otázky

  • Vreya a akné

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    mám 23 rokov, trpím na akné, mastnú pleť a alopéciu z dôvodu zvýšeného hormónu Dheas. Mám vraj aj PCOS, dlhé cykly a hnedé špinenie mi upravilo nasadenie antikoncepcie. Užívala som 4 mesiace Mistru, tú mi zmenili na Belaru, ktorá mi po 6 mesiacoch užívania tiež nijako nepomohla na akné a rednutie vlasov, teraz mám začať brať Vreyu. Je šanca, že mi zaberie na akné, keď predchádzajúce antikoncepcie nie? A je bezpečné v priebehu roka vystriedať až tri druhy? Nie je tým zvýšené riziko rakoviny prsníka? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte akné, vhodným preparátom je aj spomínaná Belara. Na liečbu akné sú vhodné aj ďalšie preparáty hormonálnej antikoncepcie ako Aidee, Jeanine, Zenadea, či Mistra. Je to však individuálne u každej ženy. Niekedy je naozaj potrebné vystriedať aj niekoľko preparátov hormonálnej antikoncepcie. Každej žene vyhovuje niečo iné. Odsledujte si to. Všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie sú prakticky nízko dávkové, takže aj keď vystriedate viacero preparátov v priebehu roka, nemal s tým byť problém. V prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia belara

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň chcela by som sa informovať ohľadne užívania Belary keďže momentálne mám problém. Prvú tabletu som užila pred pár mesiacmi (nedeľa) odporučenie od lekárky, nakoľko od nedele je to prehľadné. Belaru som užívala cca pol roka. Následne som ju na mesiac vysadila a dva mesiace dozadu som si ju znova nasadila (štvrtok.) Aktuálne som v stredu doužívala poslednú tabletu, avšak momentálne užívam vaginálne vklady NYSTATIN a počas momentálnych 7 dní pauzy som mala veľmi slabé skoro žiadne krvácanie. Chcem sa informovať či je to bežné vzhľadom k užívaniu vkladov alebo má na to vplyv možno nesprávne znovu-nasadenie antikoncepcie. Nakoľko mám teraz úplný zmätok a nespomínam si či v úplne prvý deň užívania BELARY som mala aj menštruáciu. Nakoľko som si ju nasadila v nedelu podľa lekárkinej rady. A teda momentálne prvú tabletu beriem vo štvrtok- (21dní, posledná v stredu) - 7 dní pauza a nasledujúci štvrtok nasadím znova. Bola by som veľmi rada za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvá tabletka hormonálnej antikoncepcie sa má užiť v prvý deň menštruácie a užiť sa má tabletka označená daným dňom. Ak ignorujete dni a nezabúdate užiť tabletku, každá z tabliet blistra obsahuje rovnaké množstvo hormónov, takže je to prakticky jedno. Označenie dní je pre Vašu lepšiu orientáciu. Aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa nemusí dostaviť krvácanie z vysadenia počas sedemdňovej pauzy, prípadne môže byť iba vo forme slabého špinenia. Užívanie vaginálnych tabliet na to nemá v zásade žiadny vplyv. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Po skončení sedemdňovej pauzy pokračujte v užívaní ďalšieho blistra, bez ohľadu na to, či sa krvácanie počas pauzy dostavilo alebo nie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vedľajšie účinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 17 rokov, na môj vek mám pravidelnú menštruáciu. Posledné menštruácie ma trápili silné bolesti, odpadávanie, nevoľnosti, na ktoré mi moja gynekologička predpísala antikoncepciu (Dienorette), ktorú som veľmi nechcela, no povedali sme si ze že ju vyskúšam. Tento mesiac mi prišla menštruácia o týždeň neskôr a s tým súviselo aj nasadenie antikoncepcie, ktorú aktuálne beriem štvrtý deň no nerobí mi dobre, celé noci som nespala pretože sa budím na silné bolesti brucha buď v hornej časti alebo v dolnej časti, zvracanie, hnačky, cez deň mi je nevoľno, chvíľkovo mi srdce ide z hrude vyskočiť, chvíľkovo sa mi ťažšie dýcha. Nedokážem skoro nič zjesť pretože mi je veľmi zle, s tým súvisí aj to, že som schudla a som výrazne slabšia. Tehotná nie som. Nakoľko moja gynekologička má teraz dovolenku, žiadam o poradenie Vás. Mám aj napriek týmto vedľajším účinkom, ktoré sú už pre mňa neznesiteľné pokračovať v užívaní alebo môžem prestať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednoznačne, ak sa u Vás prejavuje viacero vedľajších, či nežiadúcich účinkov, ako opisujete, odporúčam vysadenie hormonálnej antikoncepcie.

  • nasadenie antikoncepcie a pohlavný styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    pred pár dňami som začala užívať HAK Natalya. Prvú tabletku som si dala 1. deň menštruácie (v noci okolo 00:00 - 1:00 som mala slabučkoružový fliačik, menštruácia sa mi spustila až ráno, prvú tabletku som si dala večer). V príbalovom letáku som našla informáciu že ak sa tabletky nasadia 2.-5. deň menštruácie, mala by som pri pohlavnom styku používať ešte inú formu ochrany, napr. kondom. Chcem sa spýtať, či to platí aj pri prvom dni, alebo len pri tých ostatných, pretože po využívaní piatich tabletiek som s priateľom mala pohlavný styk a bohužial stalo sa, že to dal do mňa a či tým pádom nemôžem otehotnieť. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po nasadení novej antikoncepcie je nutné sa prvých sedem dní užívania chrániť pri pohlavnom styku kondómom, a to bez ohľadu na to, či ste začali hormonálnu antikoncepciu užívať prvý alebo druhý deňmenštruácie. Po využívaní prvého blistra a po 7 dňovej pauze ste už plne chránená a nemusíte používať ďalší druh ochrany. Tehotenstvo sa teda vo vašom prípade nedá vylúčiť.