Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • nasadenie antikoncepcie a pohlavný styk

    , Autor: adusskaa

    Dobrý deň,
    pred pár dňami som začala užívať HAK Natalya. Prvú tabletku som si dala 1. deň menštruácie (v noci okolo 00:00 - 1:00 som mala slabučkoružový fliačik, menštruácia sa mi spustila až ráno, prvú tabletku som si dala večer). V príbalovom letáku som našla informáciu že ak sa tabletky nasadia 2.-5. deň menštruácie, mala by som pri pohlavnom styku používať ešte inú formu ochrany, napr. kondom. Chcem sa spýtať, či to platí aj pri prvom dni, alebo len pri tých ostatných, pretože po využívaní piatich tabletiek som s priateľom mala pohlavný styk a bohužial stalo sa, že to dal do mňa a či tým pádom nemôžem otehotnieť. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po nasadení novej antikoncepcie je nutné sa prvých sedem dní užívania chrániť pri pohlavnom styku kondómom, a to bez ohľadu na to, či ste začali hormonálnu antikoncepciu užívať prvý alebo druhý deňmenštruácie. Po využívaní prvého blistra a po 7 dňovej pauze ste už plne chránená a nemusíte používať ďalší druh ochrany. Tehotenstvo sa teda vo vašom prípade nedá vylúčiť.