Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vreya a akné

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    mám 23 rokov, trpím na akné, mastnú pleť a alopéciu z dôvodu zvýšeného hormónu Dheas. Mám vraj aj PCOS, dlhé cykly a hnedé špinenie mi upravilo nasadenie antikoncepcie. Užívala som 4 mesiace Mistru, tú mi zmenili na Belaru, ktorá mi po 6 mesiacoch užívania tiež nijako nepomohla na akné a rednutie vlasov, teraz mám začať brať Vreyu. Je šanca, že mi zaberie na akné, keď predchádzajúce antikoncepcie nie? A je bezpečné v priebehu roka vystriedať až tri druhy? Nie je tým zvýšené riziko rakoviny prsníka? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte akné, vhodným preparátom je aj spomínaná Belara. Na liečbu akné sú vhodné aj ďalšie preparáty hormonálnej antikoncepcie ako Aidee, Jeanine, Zenadea, či Mistra. Je to však individuálne u každej ženy. Niekedy je naozaj potrebné vystriedať aj niekoľko preparátov hormonálnej antikoncepcie. Každej žene vyhovuje niečo iné. Odsledujte si to. Všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie sú prakticky nízko dávkové, takže aj keď vystriedate viacero preparátov v priebehu roka, nemal s tým byť problém. V prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.