Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK a hnačka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opytat ci ma jednorazova (nie jedno- dnova) hnacka (nevolnost z jedla) vplyv na ucinok antikoncepcie.
    DAkujem za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od toho po akej dobe od užitia antikoncepcie sa hnačka objavila. Ak je to viac ako 4 hodiny je to bezpečné, pretože tabletka sa stihla vstrebať. Ak sa hnačka objavila do 4 hodín od užitia antikoncepcie, jej účinok môže byť znížený, a je nutné použiť aj inú formu antikoncepcie - kondóm.

Podobné otázky

  • Hak a hnačka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Pan doktor, chcela som sa spytat, ci ked beriem 6. den hak lydely(poprvy raz) a do dnes mi nic nebolo, ale dnes som dostala aj hnacku aj mi je celkovo nejak divne, ci to je normalne alebo nie. Hak beriem pravidelne o polnoci. Nebolo mi zle pocas uplynulych dni, iba dnes. Ked som dostala hnacku 9:30 cca a tabletku beriem o polnoci mam sa bat ze sa nejako ovplyvnil ucinok? Mam si dat dalsiu? Je v poriadku tento stav alebo mam kontaktovat gynekologicku a zmenit antikoncepciu?
    Vopred dakujem, pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za týchto okolností by nemal byť účinok hormonálnej antikoncepcie znížený. Navyše, ak sa jednalo iba o jednorázovú redšiu stolicu a nie opakované hnačky a nebola v intervale do 4 hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, nebude to mať žiadny vplyv. Nie je potrebné užívať ďalšiu tabletku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri opakovaní ťažkostí alebo v prípade nejasností kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hak a hnacka doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam doplnujucu otazku. Ohladom hnacky a hak ste mi napisali, ze pokial nedoslo k hnacke som plne chranena. Mna rano 5.30 bolelo brucho ako pred hnackou ale nemala som vodnatu stolicu avsak stolicu som mala, na toaletu som ist musela. Hned som si dala aj imodium rano. Potom o 8.30 som si dala hak. V priebehu dna uz stolica nebola, len bolest brucha obcas. Ak ma prehnalo (respektive bolelo brucho a mala som stolicu) pred hak 3 hodiny mala by som byt chranena, ale ak som si dala aj imodium 3 hodiny pred hak nemohlo to sposobit zeby sa mi hak nevstrebala? Teraz uz ma neboli ani brucho. PS: dnes som si dala prvu placebo tabletku Daylette. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností je účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Placebo tabletka neobsahuje žiadne hormóny, takže aj keby došlo k hnačke, nie je potrebné to riešiť. Podstatná by bola hnačka do 3 - 4 hodín od užitia aktívnej tabletky hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK a hnacka-nehnack

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorkar,vcera vecer po uziti antikoncepcnej tabletky som mala riedku stolicu a nevedela som, ci to mam nechat tak a cakat do dalsieho dna do vecera a vtedy si vziat dalsiu tabletku - ako zvycajne, alebo mam hned zasiahnut a uzit hned dalsiu tabletku. Presli od uzitia a hnacky vzapati po uziti aj tri hodiny. Nebola som si ista ci budem chranena pocas pohlavneho styku,ktory planujem mat az v piatok a nechcela som mat obavy.
    Pani doktorka, ako prve sa vas chcem spytat, ci som nespravila chybu, ze po troch hodinach som uzila uz stvrtkovu tabletku a to po tom, co som uzila v stredu o 22,00 tabletku a hned po uziti mala riedku stolicu..?? Tak isto sa vas chcem spytat ako postupovat nadalej?? Kedze tabletku zo stredy som uzila vecer, tabletku dalsiu som uzila stvrtkovu - uz dnesnu vlastne ,a dnes vecer, ked budem mat uzit tabletku, mam uzit tu piatkovu?? A potom normalne pokracovat v uzivani? Pripomeniem, ze uzivam Phaneya 21 pravidelne par rokov a tento tyzden je vlastne prvym tyzdnom z tohto balenia.. Taktiez mam otazku, ci uz v piatok mozem mat bez obav pohlavny styk skrz riedkej stolice ,ktora bola po uziti a dvoch uziti tabliet v priebehu troch hodin, ci je znizeny ucinok HAK a ci sa mam chranit inou ochranou???
    Vdacim za odpoved, dost mi pomozete!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pokračujte ďalej v užívaní antikoncepcie, cyklus sa vlastne tak o jeden deň skráti. Postupovali ste správne, antikoncepčný účinok by mal byť zachovaný a nemusíte sa teda obávať.