Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • YAZ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    mám ještě jednu otázku k YAZ, slibuji že poslední :). Dočetla jsem se v příbalovém letáku, že způsobuje naděmrné ochlupení, což mě vyděsilo, jelikož mám s chloupky trochu problémy. Setkala jste se s tím, že by YAZ spustil větší růst chloupků? Myslela jsem, že by neměl, když má antiandrogenní účinky.
    Děkuji mnohokrát
    Barbora

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v príbalovom letáku sú uvedené všetky možné nežiadúce účinky, hoci sú aj veľmi zriedkavé. S takouto reakciou som sa u antikoncepcie Yaz naozaj nestretla.

Podobné otázky

  • Očkovanie covid 19

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prosím vás chcem sa informovať rozmýšľam nad očkovaním proti covid 19. Beriem antikoncepciu yazz. Som fajčiarka. Ak sa pôjdem dať zaočkovať je tam nejaké riziko ? Alebo mam preistotu brať niečo proti krvným zrazeninam? Mám obavy z toho. Veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, riziko existuje. Nie je však spôsobené očkovacou látkou proti COVID-19, ale fajčením počas užívania hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem
    Prosim poradite Mi?
    Mam predcasnu mmenopauzu od 39 r
    Vyskusala som mnoho HAK
    Od Natalya,YAZ,Karhla,Qlaira
    Potrebujem Hak,pretoze bez sa citim zle,potim sa,mavam depky,citim sa nafuknuta ako balon
    Prosim nieco,z coho nepriberiem
    Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o potvrdenú menopauzu, je viacero typov hormónovej substitučnej liečby. Predpokladám, že podľa prejavov je pre Vás najvhodnejšia postmenopauzálna hormonálna substitučná liečba, ktorá sa môže uskutočniť podaním len jednej účinnej látky estrogénnej povahy alebo použitím kombinácie účinnej látky estrogénnej povahy a jednej z látok s progestínovou povahou. Navyše, hormonálna substitučná liečba založená na estrogénoch a progestogénoch môže byť kombinovaná, keď sú účinné látky estrogénového a progestínového charakteru podávané denne spoločne (v podstate podobne ako pri hormonálnej antikoncepcii) alebo sekvenčná, keď sa estrogénové aktívne zložky podávajú v prvých dňoch terapeutického cyklu a aktívne progestagény sa podávajú v posledných 10-12 dňoch terapeutického cyklu. Na trhu je preparátov viacero, poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom.

  • Predcasna menopauza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    Pan doktor chem Vas poprosit o radu.Po tretom bezproblemovom porode v Mojich 39r.,som stratila menzes.Zacala tortura vysetreni,Branie hormonov Clostylbeghyt,Klimonorm,Linzeto..kazde dva mesiace zmena HAK..Natalya,Triquilar,Karhla,Yaz,Qlaira..atd...Ked som uzivala HAK moj menzes bol pravidelny,no problem je,ze som neustale priberala.pribrala som10 kg a som nestastna.Momentalne beriem Femoston 1mg raz denne,no citim sa nafuknuta a mavam migreny
    Prosim poradte,ktoru HAK?Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre každú ženu je vhodný iný preparát hormonálnej antikoncepcie. Nepoznám však bližšie okolnosti užívania hormonálnej antikoncepcie, preto sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak užívate hormonálnu antikoncepciu pre pravidelnosť cyklu, nie je to za každú cenu nevyhnutné, hlavne ak sa u Vás vyskytujú nežiadúce či vedľajšie účinky.

  • Užívanie 24/4

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívala.som.yaz a vyhovovalo.mi 24/4 Dr. mi zmenil na Leverette ten je 21/7 a rozmýšľam, môžem zas tak užívať, s tým ze by som si vždy 3 tabletky použila z náhradného balenia??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemôžete si meniť a prispôsobovať si schému užívania. Preparáty majú rozdielne dávky hormónov. Užívajte hormonálnu antikoncepciu podľa odporúčania.

  • YAZ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som sa spýtala na Váš názor. Užívam hak YAZ. Nahodou som natrafila na internete na článok, kde písali o vplyve alkoholu na antikoncepciu. Uvádzajú tam, že alkohol aktivuje nejaké enzýmy v pečeni a vtedy sa aj užitá hak odbúra rýchlejšie a neúčinkuje dostatočne. Že v prvý mesiac užívania hak sa treba kvôli tomuto alkoholu úplne vyhnúť. A, tiež, že treba dodržať časový odstup aspoň 3 hodiny medzi alkoholom a tabletkou?? V príbalovom letáku nič o alkohole nespomínajú, ani som to doteraz neriešila, ale tieto informácie ma prekvapili. Aký je prosím Váš názor?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niečo na tom rýchlejšom odbúravaní je, ale nemusíte sa obávať. Samozrejme neodporúčam tabletky hormonálnej antikoncepcie zapíjať alkoholom a dať si nejaký časový odstup. Museli by ste vypiť väčšie množstvo alkoholu, aby sa spomínaný efekt dostavil. Pokračujte v pravidelnom užívaní hormonálnej antikoncepcie, v prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.