Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
193 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Zdrave sedenie a stolicka 17mes+ dietata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Dcerka ma 17 mes., chodit zacala v 14-15.mes, vyborne sa za tie 2 mesiace zlepsila, beha, skace, lozi...miluje pohyb.
    Posledny tyzden ked byva unavena, snazi sa sadat na nas, na psa, na cokolvek makke okrem vankusov a ani gauc jej nie je sympaticky. Stolicku ma z ikei klasicku drevenu prisposobenu jej vyske (rovny sed a nohy v pravom uhle). Nechce na nej ale sediet.
    Prosim o radu, ci su z Vasho pohladu ok vaky na sedenie?
    Co by ste odporucala zo sortimentu stoliciek? Su dobre rastuce s maksim polstrovanim, ci pevne? Na co mame dat prosim pozor, aby sme jej neposkodili (vyvoj chrbtice, skoliozy ard).

    Dakujem krasne,
    Michaela

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Vaša dcérka je ešte maličká takže je prirodzené, že je neustále v pohybe. V tomto veku deti neustále menia polohu a to je dobré pre ich vývoj, takže to, že nechce sedieť na stoličke je v poriadku. Vaky sú vhodné skôr na oddych Pokiaľ ide o sedenie napr.ked si bude kresliť tak sú veľmi dobré rastúce stoličky ktoré sa dajú pekne napolohovať.
    Na čo treba dat pozor? Napr. na nesprávny sed pri hraní na zemi - niektoré deti si sadajú do tzv. tvaru W - kedy majú zadoček medzi pätami - trpia tým bedrové kĺby. Pri sedeni na stoličke by mali byť bedrové kĺby trošičku vyššie ako kolená alebo v pravom uhle. Je lepšie keď sedia na sedacích hrboloch a stehná sú už mimo sedacej plochy stoličky a chodidlá sú v opore na zemi. Ideálne je navštíviť fyzioterapeuta aby vás poučil na čo treba dávať pozor. Je lepšie to vidieť a vyskúšať si to s odbornikom.

    Pekný deň