Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
182 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • ročné dieta

    , Autor: lila28

    Dobrý deň, pani doktorka, mám 12mesacného chlapca, nesedí sám, nepretáča sa a nevie si ani sám poriadne chytiť hračku. narodil sa ako zdravý chlapček, pôrod bol ťažší a nakoniec bol cisárskym rezom, ale všetko prebehlo ok. Keď sa začal u neho prejavovať reflux, tak keď sa dostal do plaču, sa nám stávalo že strácal dych, tak sme preto všetko robili aby bol v poriadku aby sa nedostaval do takého stavu. tým pádom sme ho nedávali na bruško, lebo nám bolo povedané nedávať. v štyroch mesiacoch netrepal s nožičkami, ručičkami, strašne bol mľandravý.
    tak sme vyhľadali neurológa, ten nás poslal na vojtovku, tak sme začali cvičiť. boli sme na sone: 1x že všetko je ok, len na ľavej komore boli hraničné hodnoty. a cvičili sme aj s fit loptou u fyzioterapeutky. malý krásne reaguje, všetky reflexy ma v poriadku, po 2mesiacoch sme išli na ďalšie sono a tie hranične hodnoty už boli upravené. o ďalší mesiac sme išli na priblu hlavičky a tam tiež boli hodnoty v poriadku. malý sa už rozkopal, kope s nožičkami len tie ručičky sú veľmi slabé, v 8 mesiacom sme prestali cvičiť vojtovku lebo nám bolo povedané že to nie je pre neho. tak sme začali chodiť do rehabilitačného centra a tam nám povedali, že podľa nich je všetko s malým v poriadku, len treba spevniť chrbátik a potom začnú aj tie ručičky spolupracovať. tak stále sme cvičili. pred dvoma mesiacmi sme boli na metabolických testoch a tie má všetky v poriadku. pretočí sa z bruška na chrbátik a to je všetko. máme ho dávať sedieť, len sám sa neudrží, len pár sekúnd. ukázali nám cviky ako dávať nožičky a ručičky keď je v sede. dnes sme boli ako ročný u neurologičky a tá nám povedala že už pre neho nemôže nič spraviť, že podľa nej to vychádza z mozočku, preto sám od seba nevie robiť veci. ale pritom všetky vyšetrenia má dobre. teraz nás čakajú ešte genetické testy a budúci rok magnetická. už sme zúfali a nešťastný lebo nevieme čo s ním je. ešte tá naša fyzoterapeutka povedala že ak by bol problém v mozočku, tak by sa to odzrkadlilo na cvičení. a on krásne spolupracuje, že mu nestrieľajú nožičky. len prečo stále nerobí pohyby sám od seba?
    čo môže ukázať magnetická? snáď by ukázalo aj sono niečo ak by bolo niečo v neporiadku. to by sa odzrkadlilo aj na metabolických testoch. Na malinkom nie je nič vidno, žiadny postih ani nič iné. len je stále taký jak páperko a tie pastičky ma zaťaté. keď je uvoľnený tak krásne cvičí, spolupracuje ako náhle sa začne jedovať, tak zotne pastičky a ručičky, že s nimi nepohnete.
    stretli ste sa s takýmto prípadom.
    ďakujem Vám za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.
    Keďže ide o takýto problém bola by som radšej keby ste nás kontaktovali priamo. Buď na telefónnom čisle rehabilitácie Medella v Púchove alebo emailom.