Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
180 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Haluxy

    , Autor: Babka

    Dobry den pani doktorka,

    zaujimalo by ma, kedze mam priecne plochu nohu a zacinaju sa mi tvorit haluxy, nebolia zatial, ci si to vyzaduje neskor operaciu haluxov, alebo existuje okrem ortopedickych vloziek do topanok aj nieco ine, aby sa dalej nezvacsovali haluxy, urcite cvicenia a pod.
    Prosim poradit.

    Vdaka.

    Andrea

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň pani Andrea
    Priečne plochú nohu je najlepšie riešiť ešte predtým ako začnú bolesti. Veľmi dôležitá je podpora priečnej klenby, nemusíte však mať celú ortopedickú vložku pokiaľ je pozdĺžna klenba v poriadku – stačí tzv. srdiečko. Odporúčam nájsť dobrého fyzioterapeuta, ktorý Vás naučí cviky na cvičenie tzv. „malej nohy“. Sú to cviky, ktoré síce nezlepšia priečnu klenbu, ale pouvoľňujú svaly a kĺby chodidla a dopomôžu k tomu, aby sa stav výrazne nezhoršoval. Fyzioterapeut ovláda metódy aj na mobilizáciu kĺbov chodidla a prstov.
    Neodporúčam chodiť doma naboso, aby nenastal útlak nervových zakončení, ktoré vedú medzi kostičkami chodidla.
    V prípade, že hallux sa zhorší a vzniknú výrastky využíva sa terapia rázovou vlnou. Bohužial niektoré halluxy sa zvýraznia natoľko, že je nutná operačná liečba. Preto odporúčam riešiť tento problém čo najskôr, aby ste sa vyhli invazívnym metódam liečby.