Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
180 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Skolioza deti

    , Autor: blabla

    Dobry den, je mozne spozorovat skoliozu? Ako? Vidiet ju na zakriveni chrbtice volnym okom, alebo je nutna navsteva ortopeda? Da sa "opravit" ak ide o 8 rocne dieta?

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.
    Spočiatku skoliózu nie je až tak vidieť voľným okom. Treba však spozornieť ak si v stoji všimnete, že dieťa má jedno plece vyššie ako druhé, že jedna lopatka vytŕča viac ako druhá alebo že jeden bok je viac vysunutý ako druhý. Pri skolióze dochádza nielen k vychýleniu samotnej chrbtice (do tvaru C alebo S) ale postupne sa chrbtica skrúca aj okolo svojej osi (rotuje). To znamená že hrudník spredu a zozadu sa na jednej strane „vpáči“ a na druhej strane „vyduje“ – to už je ale veľmi výrazná skolióza.
    Zakrivenie chrbtice sa zvýrazňuje v predklone. Dieťa sa v stoji predkloní (spúšťa ruky k zemi) a keď budete postupne prstami prechádzať po chrbtici tak môžete cítiť, či ide rovno alebo je v niektorej časti vychýlená do strany.
    Preventívne to vyšetruje pediater v rámci preventívnej prehliadky. Ak si všimne nejakú asymetriu pošle vás k ortopédovi, ktorý indikuje rontgenové vyšetrenie a následne sa zmerajú krivky skoliózy.
    Celkové držanie tela a skoliózu vyšetruje aj rehabilitačný lekár (FBLR lekár – fyziater), ktorý komplexne vyšetrí pohybový aparát detí. Liečba prebieha u fyzioterapeuta, ktorý vás naučí cvičenie na podporu správneho držania tela a chrbtice. Či sa dá skolióza opraviť u 8-ročného dieťaťa závisí od veľkosti krivky. Výrazné skoliózy sa dajú zastabilizovať.