Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
182 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Psychomotiricky vyvoj

    , Autor: Vejka182

    Dobrý deň. Chcela by som Vas poprosiť o radu. Mám 6 mesačného synčeka. Je celkom veľmi šikovný... len jediné čo ma hnevá je to že nechce byť dlho na brušku. Na brušku je iba 3-4 min. niekdy aj kratšie. Bojím sa toho že si nesadne.
    A ešte sa chcem opýtať. Hráva sa spolu somnou na posteli lebo na zemi na podložke nechce byť. Je to problém že nie je na tvrdej podložke? Musí tam byť alebo stačí keď sa bude hrať somnou na posteli. Keďže som sa dočítala že by mal byť na tvrdej zemi.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.
    U menších bábätiek je to časté, že pozícia na brušku sa im nepáči, ale 6 mesačné bábätko by už malo vydržať. Otázne je prečo tak nechce byť. Či sa mu tam nepáči alebo má slabé svaly chrbátika. Podložka nemusí byť len tvrdá. V súčasnosti existuje množstvo krásnych detských podložiek a koberčekov, ktoré deti skúmajú, ideálne je si k nim ľahnúť a motivovať ich hračkami. Je však dôležité sledovať nielen to či na brušku vydrží, ale či sa aj samo otočí z chrbátika, či sa otáča cez obe strany alebo preferuje len jednu. Aká opora v pozícii na brušku je - najskôr v cca 3-4 mesiacoch by mala byť o celé predlaktia, v 6 mesiacoch sa už zdvíha na dlane. Ak si nie ste istá vývojom vášho dieťatka vyhľadajte fyzioterapeuta, ktorý sa venuje vývoju bábätiek.
    Držím palce. Pekný deň