Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
180 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • bolesti krížov

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 39 r., pred rokom ma seklo v krížoch a odvtedy ma tie kríže pobolievaju, chodila som aj na rehabilitácie, ktoré načas pomohli, ale bolesti sa vracaju hlavne ak robím niečo v predklone, mám aj namáhavu prácu, som kuchárka, zdvíhame a nosíme ťažké hrnce, snažím sa aj cvičit cviky na chrbticu, aj ked priznávam cez leto som nemala bolesti, tak som cvičenie zanedbala..Dá sa vôbec bolesti krížov zbavit natrvalo a ako im predchádzat? dakujem

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    Pri takejto namáhavej práci akú popisujete je veľká záťaž na chrbticu. Najmä v predklone je nadmerný tlak na medzistavcové platničky. Predklon spojený s zdvíhaním ťažkých bremien je teda rizikový faktor na poškodenie platničiek. Ak Vám cvičenie uľavuje od bolesti, tak cvičíte pravdepodobne správne. Zároveň je to vhodné ako prevencia vysunutia alebo prasknutia platničky. Bolesťou vám telo dáva signál, že niečo nie je v poriadku. Takže buď ide o nadmernú záťaž alebo bolesť môže byť sekundárna od nesymetrického postavenia dolných končatín alebo panvy. Odporúčam pokračovať v cvičení.

Podobné otázky

  • Bolesti krížov a bedroveho klbu

    , Autor: Maťa258

    Dobrý deň som 3 týždne po pôrode a mam veľké bolesti v krížovej oblasti a v bedrovom kĺbe. Boli ma doslova každý krok aj v pokoji. Pomáha mi teplo. K lekárovi som objednaná ale až o niekoľko tyždňov a do vtedy sa zbláznim, hlavne sa musím starať o malé bábätko. Ako si prosím uľaviť?

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Veľmi ťažko sa mi radí keďže som si Vás nevyšetrila. Neviem aký bol pôrod - či prirodzený alebo sekcia. Či sú bolesti hneď od pôrodu. O aký typ bolesti ide - či vyžaruje. Kde presne ten bedrový kĺb bolí. Ak používate tzv.suché teplo (fén, nahrievacie podložky) tak to je v poriadku. Nesmiete však chrbát nahrievať v teplej vode - napr.v sprche alebo vo vani. Chvílķovo Vám môže byť lepšie, ale následne to stav zhorší. Skúste vo Vašom okolí vyhľadať fyzioterapeuta, ktorý má skorší termín. Ošetrí Vás, ukáže Vám vhodné cviky prípadne pomôže nejakou fyzikálnou terapiou - prístrojom na uľavenie od bolesti. Bohužiaľ neexistuje univerzálna rada, ktorá Vám pomôže. Bez vyšetrenia Vám neviem poradiť.

    Držím palce, aby ste sa čím skôr zbavili bolesti a mohli sa plnohodnotne venovať svojmu bábätku.

    Pekný deň

  • Seknutie v krížoch

    , Autor: Katka277

    Dobrý deň ,
    Pred pár dňami má seklo v krížoch.
    Mám dve deti -dvojičky a chrbtica je s najväčšou pravdepodobnosťou pretažená.
    Akútne som seknutie riešila pohotovosťou , nasadením liekov od bolesti Aulin, zaldiar , diclobene , milgamma...
    Keďže som zároveň po sekcii neviem či môžem cvičiť a ak áno aké cviky na posilnenie chrbtice zvolit aby som si uľahčila od bolesti krížov a zároveň nepoškodila ranu po sekcii .
    Ďakujem

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.
    Určite navštívte fyzioterapeuta. Počas tehotenstva hormóny postupne povoľujú panvu, aby pripravili telo na pôrod. Najviac sa uvoľnuje kĺbne spojenie medzi panvovou kosťou a krížovou kosťou, ktoré je často zdrojom bolestí v krížovej oblasti. Ak bol pôrod cisárskym rezom, tak je nevyhnutné sa venovať jazve, ktorú je potrebné ošetrovať a uvoľňovať. Následne Vás fyzioterapeut naučí automobilizačné cviky a cviky na tzv.hlboký stabilizačný systém. Veľakrát po sekcii je stiahnuté svalstvo panvového dna. Určite nezačínajte cvičiť sama. Začína sa správnym dýchaním. Všetko má svoj čas a postup, aby ste si neublížila a nemala ste problémy s chrbticou. Držím palce