Poradňa detského psychológa

1,435 otázok

Na otazky odpovedá psychologicka.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • krik nášho 5 ročného synčeka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Mám už pomaly 5 ročnéh synčeka a teraz sa nám naroil druhý synček. Môj, alebo náš problém spočíva v tom, že náš 5 ročný synček kričí. Až natoľko, že sa dostáva do určitého "bezvedomia", a už ani nevie prečo kričí a aký má problém. V poslednom čase sme mali s manželom krízu. Pravdou je, že sme sa veľa hádali pred ním, a Dávidko, teraz používa tie isté slová, ako my. Ale on ešte ani nevie, že čo to všetko znamená. Takýto krik u neho vyvoláva ak ho upozorníme, alebo ak mu povieme, aby si išiel umyť rúčky, proste ak mu niekto protirečí, tak je zle. V škôlke s ním problém nie je. Učiteľky hovoria, že je veľmi dobrý. Ešte mu veľmi vadí, aj keď sa smejeme. Myslí si, že sa smejeme na ňom. Doma sa už veľmi snažíme riešiť problémy mimo neho, a už s ním vôbec nekričíme. Boli obdobia, keď už situácia nebola zvládnuteľná, a kričali sme aj my na neho. Ani to nepomohlo. Biť sme ho bili len pár krát na zadoček. Ale aj to bolo skôr len pohladkanie. Nechceme ho fyzicky trestať. Čo máme robiť? Akú knihu si máme my rodičia kúpiť, kde sa naučíme, čo robiť? Vy nám odporučíte čo? Dávidko je veľmi dobrý a vôbec nežiarli ani na bračeka. Je aj veľmi rozumný aj veľmi šikovný. Musí však mať všetko na 100% urobené a hneď. Keď nie, tak už je zle. Mám mu variť daaké čajíky na ukľudnenie, alebo daakú homeopatiu, určité obdobie? Veľmi pekne ďakujem. S pozdravom

    Kovácsová

    Veľmi čakám na vašu odpoveď.

    Odpovedá: Mgr. Miroslava Zimányiová

    Dieťa reaguje (môže reagovať na konflikty rodičov a ak tieto pretrvávajú, môže to mať vplyv na prejavy dieťaťa. Ak teda máte napäté vzťahy, skúste na nich popracovať, či už sami dvaja alebo pod vedením psychológa.

    A keď bude zase raz kričať, skúste urobiť niečo iné (samozrejme, okrem násilných zásahov. Napríklad mu dajte cukrík alebo skrátka niečo celkom iné (ako ste robili doteraz).