Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
460 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Čo robiť, keď sa dieťa škriabe?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moja trojročná dcérka sa často škriabe. Hrá sa s legom a škriabe sa nôžke akoby podvedome. V noci takisto, keď má nepokojný spánok, škriabe si nôžky. Nemá na pokožke výsev ani nič podobné. Myslíte si, že to môže byť skôr psychického rázu, alebo aké vyšetrenie odporúčate?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Ono je celkom podstatné, či si škriabe len nôžky alebo aj iné časti tela. Ak píšete, že nemá zmeny na koži a, ak je to len na nejakom pre ňu ľahko dostupnom mieste, mohol by to byť akoby zlozvyk alebo nejaká "pomôcka" pri sústredení sa. Ťažko povedať. Môžte sa jej na to opýtať, keď sa bude najbližšie hrať, či ju to aj svrbí alebo len má potrebu sa poškrabkať. A môžete jej navrhnúť premastenie - že jej to možno pomôže (tu skôr to myslím vrámci nejakého placebo efektu, ale v takýchto prípadoch to určite môžme skúsiť a možno to aj bude mať efekt), napríklad týmto telovým mliečkom, ktoré jej svojím prírodným zložením určite neuškodí aj keby to zrovna malo dáku serióznu príčinu:
    https://www.imkorganics.sk/madara-kind-jemne-telove-mlieko-175-ml-p5244/
    Akby však bolo svrbenie na celom tele, ruky, nohy, bruško, chrbátik, bolo by vhodné na to upozorniť vášho pediatra, lebo niektoré ochorenia pečene sa môžu prejaviť svrbením - ktoré je však generalizované - hocikde a v princípe stále.
    Taktiež, ak je to večer a sťažovala by sa aj na svrbenie, môžete použiť antihistaminikum v kvapkách, aby sa Vám vyspala.
    No, ak je to len škrabanie sa na nôžkach, nemyslím si, že to bude niečo vážne.
    Takže skúste premasťovať, porozprávať sa o tom, prečo to robí, či to svrbí, čo cíti, a tak a uvidíte.
    S pozdravom doki Katka