Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Opakujúce sa kútiky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň, prosím vás, mojej 17 mesačnej dcérke sa neustále, už viac ako 2 mesiace, opakujú prasknuté boľavé kútiky, a boľavé prasklinky na pere, preliecime za dva dni a za dva dni ich ma naspäť, a takto stále dokola. Mesiac kvôli tomu berieme kvapky Bkomplex 3 kvapky denne, (kútiky natierame herpesinom) a pridala som jej aj betaglukan, berieme takmer mesiac. Niekoľkokrát som vymenila zubnú kefku kvôli možnému prenosu. Vobec to nepomáha. Co by som mohla ešte urobiť, nie je potrebný odber krvi radšej? Môže ísť o virozu s ktorou dieťatko stále bojuje? (dieťatko nebozkavame na pery ani pri ochutnavani jedla neolizujeme lyžičku). Problémy sa začali po "žabe", následne silna plienkova dermatitída, zapálené ocko (takisto stále dva mesiace pretrváva), a potom tieto kútiky. Veľmi pekne vám ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Kútiky sú zväčša kvasinková infekcia, takže Herpesin určte nie. Treba jej dať dáke probiotiká (napríklad aj také existujú, čo sa striekajú v spreji do úst alebo akékoľvek fľaštičkové, či kvapkové), ponúkať dostatok tekutín a vysadiť aspoň na 2-4 týždne všetky rýchle cukry, aj ovocie. Kvasinky "jedia cukor", takže musíme znížiť príjem sladkého u dieťaťa. Takže potrebuje hlavne slané jedlá, mliečne výrobky, mäso, zeleninu, obiliny (ideálne aspoň teraz celozrnné, lebo tie majú menej škrobu), semiačka v kaši, či polievke. Proste môže jesť, ale nie sladké a ovocie na pár dní tiež vylúčiť (žiadne výživy), a potom striedmo črestvé. Výživám by som sa vyhýbala na 2-4 týždne - do úpravy kútikov. S pozdravom doki Katka