Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
460 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Chladenie ramena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.

    Čím odporúčate chladiť miesto vpichu po očkovaní? Teda okrem hydrogél náplaste (napr Dermaplic). Je OK napr alpový alebo octanový obklad? Počula som, že preočkovanie v 6.r života máva obvykle prudkú rekaciu čo sa týka opuchu/začervenania ramena… je tomu tak?

    Otázka č.2 - dieťa má už dlhšie (asi aj dva roky) na ramene kde bolo miesto vpichu akoby “guličku”. A čo ma zaráža, niekedy ju ma slaboružovú - vtedy si ju škrábe, zväčša keď je chorý /pred/po chorobe.. je také niečo možné? Imunitná reakcia? Alebo to je len náhoda..?
    Ďakujem za Váš čas a odpovede :-)

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pekný deň prajem! Po očkovaní nie je potrebné dávať obklady, najmä nie u takto veľkých detí. Nanajvýš u bábätiek po očkovaní hexavakcínou možno chladiť tú končatinu, kde šla hexavakcína. V iných prípadoch nie je potrebné dávať obklad, či masť, či chladiť - ani sa to neopdporúča. Čo sa týka hrčky po očkovaní, niekedy sa to stane. Môžte skúsiť mastiť Contratubexom, možno sa to časom vstrebe. S pozdravom doki Katka