Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Nimenrix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, dcérka dnes bola očkovana vakcinou Nimenrix, chcem sa Vás opýtať či pre mňa ako pre tehotnú nepredstavuje žiadne riziko nakazenia, neviem totiž o aký typ vakcíny ide. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nie, vakcína je neživá, nemá Vás to, ako ovplyvniť. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Očkovanie meningokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa opýtať na Váš názor na očkovanie proti meningitíde /Bexsero aj Nimenrix /detí mladších ako 2 roky. Moja dcéra má 13 mesiacov a na ročnej prehliadke som pediatričke povedala, že chcem dať dcéru určite zaočkovať, povedala, že to budeme riešiť až po 2 rokoch. Argumentuje tým, že potom stačia 2 dávky vakcíny.

    Premýšlam, či sa spolahnúť na jej úsudok a skúsenosti a zbytočne na to netlačiť, ale na druhej strane ma vystrašila informácia, že práve u detí do 2 rokov býva priebeh v prípade nákazy často fatálny.

    Neviem sa rozhodnúť, preto sa Vás chcem opýtať, aký máte na tento typ očkovania názor, najmä pokiaľ ide o očkovanie detí pod 2 roky.


    Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Napíšem Vám môj osobný názor, ktorý sa nemusí zhodovať s názorom iných pediatrov. Ako píšete, ťažkým priebehom meningkokovej infekcie typu B sú postihnuté najčastejšie dojčatá do roka, so širším ohraničeným deti do 4 rokov. Avšak tie bábätká do roka sú gro. Potom sú vážnejšie ohrození adolescenti a mladí dospelí, najmä preto, že majú rizikové správanie. Ďalšia vec je, že bábätká do roka zvládajú očkovanie omnoho lepšie ako deti nad 2 roky. Bexsero je najsilnejšia vakcína na trhu a má najvýraznejšie vedľajšie účinky. Deti v škôlkarskom veku majú niekedy aj týždeň bolesti ruky, do ktorej boli očkované, vysoké horúčky a iné. Aj u dojčiat sú pomerne časté horúčky, avšak vo všeobecnosti to zvládajú lepšie ako tí starší. Preto ja osobne, odporúčam očkovať, čím skôr, to znamená, určite v prvom roku života. Neskôr už vidím väčší význam v očkovaní adolescentov. Čo sa týka Nimenrixu (očkovanie proti meningokokom A, C, W, Y) - tam je to vcelku jedno. Vakcína sa znáša veľmi dobre, je to len jedna dávka. Avšak tiež ju odporúčam skôr u cestovateľov alebo adolescentov. Malé deti najčastejšie skolí meningokok B - proti tomu je určená vakcína Bexsero. Takže toľko môj pohľad na vec. Snáď som Vám aspoň trochu pomohla. S pozdravom doki K.