Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Kiahne očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,

    mám 2rocneho syna ktorého chcem dať zaočkovať proti ovcim kiahniam.
    Zároveň som aktuálne tehotná v 2.trimestri.

    Podla info od gynekológa je pre mňa aj plod očkovanie syna počas tehotenstva bezpečne, nakoľko ja som kiahne prekonala ako dieťa.

    Chcem sa však opýtať ak by som sa predsalen rozhodla počkať a dať syna zaočkovať az po pôrode či je potom nejake riziko pre novorodenca že sa po ockovani syna nakazi kiahniami od syna alebo to nehrozí.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Pravdepodobnosť je minimálna. Novorodenec má predovšetkým placentou prenesené protilátky od matky. Takže, ak Vy ste prekonala kiahne, bábätko je chránené protilátkami, ktoré dostane do Vás počas tehotenstva. Takže by nemalo dostať kiahne ani od normálne kiahňami infikovaného a akútne chorého dieťaťa. Od zaočkovaného je teda to riziko ešte menšie. A, ak budete dojčiť, dieťa bude s veľkou pravdepodobnosťou chránené aj počas celej doby dojčenia. To už je síce menej istá ochrana (ako tá počas prvých mesiacov života vdaka transpalcentárne preneseným protilátkam), ale je vcelku pravdepodobná. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Kiahne očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,

    11.6 (utorok) má syn 2,5 rokov očkovanie - už druhú dávku proti ovcim kiahniam. V sobotu 15.6 sme pozvaní na oslavu 1.nsrodenin sesternice.
    Chcem sa len uistiť či je bezpečné sa zúčastniť oslavy, či syn nemôže ,,ohroziť,, sesternicu pripadne iné deti, ktoré tam budú a kiahne ešte neprekonali.
    Podotknem že po prvej dávke nemal žiadne príznaky, nemal teploty ani vysyp.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! S veľkou pravdepodobnosťou by mal byť pre ostatných "bezpečný". Keďže je to druhá dávka a inkubačná doba kiahní je 14-21 dní. Tak keby aj čisto teoreticky mal dáky slabý prejav, malo by to byť neskôr ako z utorka do soboty. Na 100% Vám to však nezaručím. S pozdravom doki Katka