Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Kolko ockovani je mozne naraz ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat kolko ockovani je mozne naraz. Je to ockovanie MMR prva davka, MenB 3 davka, MenC Prva davka a pneumokoky druha davka. Nasa pediatricka odporuca vsetky v jeden den. Je tam potrebny odstup ? Mne sa to zda velmi vela pre take male telicko ( 1rocne dieta) a chcela by som vediet aj iny nazor. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Podľa základných odporúčaní sa neživé vakcíny môžu kombinovať so živými - čiže v jeden deň môžme podávať niekoľko neživých vakcín so živou. Taktiež živé vakcíny sa môžu podať v jeden deň viaceré. Nie som si celkom istá stropným počtom vakcín, ten je asi skôr obmedzený počtom končatín (miest), do ktorých je možné očkovať. Takže v princípe, áno, môže Vám podať 4 vakcíny naraz. Ja osobne podávam vakcínu proti menB vždy osamotene, najmä, ak sa jedná o 3. dávku, pretože býva na ňu najviac reakcií. Ak sa podávajú 4 vakcíny naraz a nebodaj vznikne nejaká vedľajšia reakcia, tak je potom pomerne ťažko určiteľné, ktorá vakcína spôsobila ťažkosti. Aj keď vo Vašom prípade - vakcína proti menC robí reakciu veľmi zriedkavo. Pneumokoková vakcína sa zväčša podáva spolu s hexavakcínou, takže ťažko určiť, ktorá z nich robí tie reakcie po 3. dávke. MMR má reakciu až po 7-14 dňoch. Takže, ak by ste aj mali dáku vedľajšiu reakciu do 1-3 dní, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude pripísateľné vakcíne proti menB, najmä, ak je to 3. dávka. Takže, záverom, môžu sa vakcíny takto kombinovať. Osobne to však nerobím. No je to len môj pohľad a prístup. Po správnosti, je možné tie vakcíny kombinovať, ako som napísala na začiatku. S pozdravom doki K.