Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Ročne dieťa vzdoruje

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, Neviem, ci toto je otázka na Vas, ale už ste mi dobre poradili, tak sa skusim opytat na Váš názor.
    Mám ročného synčeka, od 11 mesiacov chodi, učí sa prvé slová a vyzera to tak, že má prve "obdobie vzdoru". Do nedávna to bolo doslova dokonalé dieťa. Teraz hádže jedlo na zem, strká ruky do ročníka, hádže sa o zem, keď ho niekam nepustíme, piští stále, keď nie je po jeho. Do nedávna chodil pekne na nočník, len občas do plienky a teraz prestal. Vkuse iba plienka a nenechá sa prebaliť. Skúsili sme ho dat do ohradky bez hračiek, aj mu vysvetlovat, že takto sa správať nemôže, že je to škaredé. Proste všetko a nič nepomáha. Zákerne sa usmeje a proste to spraví aj keď vie, že sa hnevám.
    Neviete nam poradiť nieco overené, čo by u tak maleho dietata mohlo fungovať a čo by aj chápal? Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž, áno, je možné, že niektoré deti si uvedomujú svoju osobnosť skôr ako ostatné a vtedy začína asi najťažšie rodičovské obdobie. Jediné, čo Vám viem poradiť, je vyzbrojiť sa veľkým mnnožstvom lásky a trpezlivosti a študovať študovať študovať - dostupnú literatúru o detskej psychológií. Viem Vám odporučiť pár fantastických knižiek a dám Vám tu pár linkov na moje články, ktoré vznikli po tom, ako som sama študoval a študovala a študovala ;) Možno vám niečo z toho pomôže, no možno budete ešte musieť popátrať a hľadať aj niečo iné, lebo každé dieťa je iné, každý rodič je iný a je ptorebné nájsť to, čo vám najlepšie sadne a hlavne budete vidieť, že pomáha. Každopádne za mňa je úžasná kniha "Montessori pre batoľatá" od Simone Davies a "Vyskúšala som už všetko" od Isabelle Filiozat. Stručné, pekné, praktické knihy, ktoré nemusíte čitať sto rokov, ale stačí každý deň 5-10 minútok a čoskoro budete mať dáke tipy, čo robiť a, ako k deťaťu pristupovať. Čo sa týka hádzania jedla - to je úplne bežné a úplne v poriadku:
    https://vasaokidoki.sk/vymyslance-s-jedlom/
    A tu môj pohľad na hranice:
    https://vasaokidoki.sk/davame-detom-hranice/
    Tak Vám budem držať palce, nech sa Vám darí do nekončena vysvetľovať, s láskou vymedzovať hranice a po malých krôčkoch sa posúvať k "svetlejším zajtrajškom" ;) S pozdravom doki Katka