Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Problemy s bruskom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem. Prosim Vas, dcerka 10mes., zacala pred cca 2 tyzdnami robit jednu vec. Sadne si na kolena, ruckami sa oprie do stehienok a akoby tlacila. A tlaci a tlaci az je cela cervena, zacne plakat a je spotena az. Az kym ju nezoberem na ruky. Najprv som si myslela,ze jej len treba kakat, resp.ze sa jej neda. Zacala to robit castejsie,cca 10krat do dna, tak sme boli u doktorky, odobrala stolicu a moc,vysledky negativne. Ak sa to nezlepsi, mame prist o tyzden. Mimo toho je to normalne zdrave dievcatko. Pekne pije, papa, kaka, nema teplotu, zahrame sa,zabavime cez den, jednoducho ine zmeny na nej nepozorujem. Nezaviedli sme ziaden iny prikrm. Probiotika davame stale, pridala som cajik na brusko. Zlepsenie ziadne . Mate prosim nejaky napad,ako jej este mozem pomoct? Cierne uhlie?alebo sa pytat na nejake ine vysetrenia,ak to nesuvisi s traviacou sustavou? Mame v rodine aj vaznejsie choroby,rakovinu pankreasu,hrubeho creva.
    Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Síce som Vám už odpovedala, ale dám odpoveď aj sem, ktovie, možno má aj nejaká iná maminka podobnú skúsenosť a možno ju to niekam nasmeruje.
    Jediné, či mi napadá ešte nad rámec toho, čo skúsila Vaša pani doktorka - Keď to najbližšie bude zase robiť, vezmite ju na záchod alebo jej prineste nočník, dajte dole plienku a povedzte, že sa môže vykakať do nočníka, ak jej treba. Ja viem, že má len 10- mesiacov a môžete mať pocit, že nebude rozumieť, čo má robiť. Ale ono to naozaj vyzerá, že chce kakať. A ide len o to, že Vy to pomenujete ("Treba Ti kakať? Tlačí Ťa bruško? Tu sa môžeš vykakať) a dáte jej možnosť, vykakať sa do nočníka alebo na záchod s redukciou - to už je na Vás. V probiotikách môžte určite pokračovať, tekutiny navýšiť tiež môžte - či už čajíkom na boľavé bruško alebo dojčenskou vodou (nemusíte prevárať). Ak je inak v poriadku, nemá žiadne iné ťažkosti, či zmeny, ciká dostatočne, keď kaká, je to kako stabilné (nie je tam krv, hlien, nemení sa konzistencia), spí dobre, dáko viac by som sa tým asi nezaoberala. Jedine, že by Vám to pretrvávalo týždne-mesiace. Potom asi zvážiť sono brušných orgánov, príp. neurologické vyšetrenie. Ale ja si myslím, že, keď jej ponúknete ten nočník, ona sa tam vykaká a budete spokojní, aké máte šikovné dievčatko, ktoré už v 10. mesiacoch kaká do nočníka ;) Držím palce. S pozdravom
    doki Katka

Podobné otázky

  • Kŕmenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, máme 8 týždňové dievčatko kŕmené odsávaným materským mliekom nakoľko dcérka bola predčasne narodená v 35 týždni kojenie nám nebolo umožnené až prednedávnom, ale kvôli problémom s prisatím neustále používame fľašku. Doteraz sme nemali žiadny problém čo sa týkalo papania, dávku sme navyšovali podľa doporučenia pediatričky a potrieb bábätka, všetko krásne tolerovala. Boli sme na 85ml v jednej dávke už niekoľko dní. Od minulého týždňa sa dcérka pri kŕmení hnevá, vždy vypije určite množstvo bez problémov (väčšinou 40ml) a potom sa začne hnevať, kopať nožičkami, odčervenie a popritom ťahá mliečko z fľašky, chvíľku sa ukľudní papá bez problémov a potom znova začína ten istý kolotoč hnevu. Niekedy sa stane, že pri tom hneve začne vrackať. Na začiatku sa k tomu pridružili aj bolesti bruška, mysleli sme si, že kvôli tým bolestiam nechce papať a preto tak vystrája tak sme použíli Espumisan L, ale problémy s bruškom v priebehu dvoch dni zmizli a doteraz ich nemá. Skúšali sme vymeniť cumeľ na fľaške za väčší, výmenu fľašky z MAM na avent, zmena polohy pri kŕmení, kŕmenie s prestávkou na odgrgnutie ale vôbec nič nepomáha. Aj sme ju nechali nech si vypýta papať sama ale aj napriek hladu to bol ten istý kolobeh. Najprv som si myslela že to je len taký párdňový štrajk ale trvá to už skoro dva týždne a neviem čo si mám o tom myslieť. Je možné, že by táto dávka mliečka (85ml), na ktorú bola zvyknutá zrazu bola pre ňu až príliš a hnevá sa preto lebo nechce ostatok? Ako postupovať ďalej máme čakať kým to prejde? Aký máte prosim Vás nato názor.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž podľa Vášho popisu ste sa naozaj posnažili, poškúšali všetko možné. Netrúfam si Vám v tomto radiť. Nevidím dieťatko, neviem, ako si rastie a priberá. Toto je naozaj pomerne špecifické, nie zrovna časté, je k tomu potrebný rozhovor s kladením doplňujúcich otázok a ideálne aj byť pri tom, keď sa to deje. Možno sa tiež skúste obrátiť na nejakú laktačnú poradkyňu. Síce malá papá z fľašky, ale laktačné majú skúsenosti s rôznymi deťmi s rôznymi ťažkosťami, možno bude vedieť niečo poradiť. Ja v tomto naozaj takto z popisu a bez rozhovoru neviem viac poradiť. S podzravom doki K.