Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Vyvoj 3 mesačneho babätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer, Pani doktorka mam 3 mesačnu dcérku 22.3. Bude mať 4 mesiace…rodila som v nemocnici Bory narodila sa predčastne 34tt ale už ked sa narodila mi hovorili že je velmi šikovna nepotrebovala ani kyslik vedela sama krasne dychat to ju potom aj naš pediater vysetroval a hovoril ze je velmi sikovna a krasne sa vyvija ze je skratka v poriadku…dali nam termin na kontrolu z neurologie ktory bol 31 januara,bola tam pani padiatrička a neurologička…pani pediatrička ju ako prva vysetrila a hovori mi ze nevidi nevnima a nema vyvinuty mozog len tak na nu pozrela a povedala mi toto tak som sa jej spytala ako to moze len tak odhadom povedat “no že si to mysli len,, tak zavolala ineho doktora ten chvala bohu povedal ze dcerka je naprosto v poriadku ze jej nic neni krasne vidi pocuje vníma a ma aj vyvinuty mozog…a dalej mi povedala ze nevnima hračky nedrzi pevne hlavicku nema mimiki tvare ze sa nesmeje len tak a ani nevydava zvuky a ked ju da posadit tak nesedi podotykam mala 2 mesiace čo čakala …no ked prisla pani neurologička tak ta hovori ze je v poriadku no ale pani pediatricka do nej tolko žduchala ze uz to musi vediet a ze neni normalne aby to nevedela ze je pozadu ze je neschopna atd a ze viacej si toci hlavicku na pravu stranu ako na lavu to je pravda ale cvicime to ze ju davam polohovat viacej a uz je to ovela lepsie…tak nas poslala k nam do mesta na rehabilitaciu s papierom plnych nezmyslov…tam sme boli tuto stredu ale pred tym sme boli znova u naseho pediatra a ten a nou skusal vsetko mozne krasne vnimala na hracky lebo sa s nou pekne rozpraval smiala sa na neho…no tak teraz v stredu sme boli na tej rehabilitacii a povedali nam ze je ako latkova babika ze sa nehybe ze nic nevie a hovorim jej ako to sak ju mate na rukach a pekne drzi hlavicku aj sa smeje tak z vysim tonom na mna nech sa nehadam ci som ja doktorka alebo ona a ze dcerka nema urcite 3 mesiace ale mesiac…ze na 3 mesiace uz ma sedet a pevne drzat hlavicku …hovorim jej ze malicka uz aj trosku brble hovori mi nech si tu na nu nevymslam bludy…takze hrozny extrem a mam v hlave zmätok ci je s maličkou vsetko v poriadku alebo ja uz neviem …
    Prepačte za ten dlhy pribeh… je normalne co vie moja dcerka ?alebo lepsie povedane co by mali vediet 3 mesačne babätka?

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž, predovšetkým, ako čítam, máte veľmi divokú skúsenosť s niekoľkými odborníkmi. Dokonca ste mali veľa seba 2 lekárov, ktorí mali odlišný názor. K tomu tretí, ktorý sa zhoduje s jedným a štvrtý, ktorý akoby sa zhodoval s druhým. No galimatiáš a úplne chápem, že ste z toho nešťastná a neistá. Keďže dieťa nemám pred sebou, neviem sa k tomu vyjadriť. Môžem Vám odporučiť konzultáciu v domácom prostredí cestou www.vasaokidoki.sk - prídem k Vám domov, pozriem dcérku, povysvetľujeme si. Alebo Vám viem dať mená odborníkov, s ktorými mám dobrú skúsenosť a myslím, že môžete veriť ich úsudku. A len dodám, že, keďže sa malá narodila v 34TT, mala by sa t. č. považovať za cca 2-mesačnú. Aj keď tie deti niekedy vedia prekvapiť a ísť rýchlejšie, ale mali by sme im najmä v prvých týždňoch života tie týždne, čo neboli v bruchu a mali byť (u Vás tých 4-6 týždňov), odrátavať a počítať im taký vek, aký je po odrátaní. K psychomotorickému vývoju, tu je článok:
    https://vasaokidoki.sk/jednotlive-obdobia-psychomotorickeho-vyvoja-v-prvom-roku-zivota/
    ale veľmi dôležitý je aj tento:
    https://vasaokidoki.sk/psychomotoricky-vyvoj-v-prvom-roku-zivota-vo-vseobecnosti/
    Odborníci neurológovia - všetci v Synalgise, MUDr. Balažovjechová na Tehelnej, MUDr. Vašková v Modre/Malackách a rehabilitační sú skvelí v TETIS-e a tiež verím MUDr. Reiner - Varinskej. Ak ste mimo BA, veľmi Vám neporadím :(
    Každopádne, ak by mala stále preferečné držanie hlavy na jednu stranu, treba sa aj zamerať na tvar hlávky, či nemá na jednej strane zležané záhlavie a to riešiť jednak cvičením, polohovaním a možno aj kraniálnou ortézou, akby bola deformita výrazná - to posudzuje rehabilitačný lekár alebo ortopéd.
    S pozdravom doki Katka