Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Neustále sa opakujúce kútiky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň pani doktorka, dcérke sa neustále opakujú kútiky a praskliny na perach, už je to cca 5 mesiacov a dosť ma to už trápi. Nepomohli ani obmedzenia v strave (výživy a ovocne kapsičky nejedava, ani veci typu chrumky, keksiky, dzusiky, sladké pečivo a pod., pred zavedením obmedzení ich konzumovala len veľmi zriedkavo, celkovo tieto veci vzdy odmietala tak som jej ich ani nejako neponúkala, naozaj len občas. V rámci obmedzení sme vylúčili aj to minimum cukru ktorý prijíma bežne + ovocie, ale aj tak to nepomáha. + zaviedli sme bábätkovske probiotika) . Okrem toho by som ju potrebovala nechať zaočkovať, nakoľko s očkovaním už dosť meškáme, no ak bojuje s kvasinkami, veľmi sa mi nepáči ze by sa mala teraz očkovať.
    Prosim vás, je vhodné podávať 20 mesacnému dieťatku oreganovy olej (vo malých dávkach?)? Odporúčate to vyskúšať v takýchto prípadoch ci radšej nie? Ak to nie je nebezpečné, v akom množstve a po aký čas by som mohla olej podávať (v napoji/jedle)? (biopurus bio oreganovy olej pripadne orega cinn?) už naozaj neviem ako jej s tým pomôcť. Ďakujem za rady.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Oregánový olej určite nie, je to jeden z najsilnejších olejov! Deti majú pomerne výrazné obmedzenia, čo sa týka esenciálnych olejov a žiadne nemôžu prjímať cez ústa. Všetko len riedené a na pokožku (v nosnom oleji) alebo v difuzéri. Aj to len pre deti bezpečné druhy olejov - treba sa opýtať naozaj spoľahlivého študovaného aromaterapeuta, ktorý má na to aj školu - certifikát - nie len pár školení. Ak má dcérka kútiky, treba jej dávať dlhodobo probiotiká - môžte skúsiť Orogermina - striekajú sa priamo do úst a majú podporovať vyslovene flóru dutiny ústnej. Taktiež na 2-3 týždne vitamín B kvapky. Ako ste veľmi správne začali, znížiť všetko sladké. Veľa tekutín. Akby aj napriek tomu pretrvávali kútiky, možno zvážiť liečbu Vermoxom - proti mrliam - lebo tie vedia oberať organizmus o niektoré živiny a hlavne urobia dysbalans v črevenej flóre a môže sa to prejaviť aj kútikmi okrem iného. Alebo cestou VLDD povyšetrovať. S pozdravom doki K.