Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Zápcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím o radu čo mám robiť mám dcérku má 9 mesiacov odkedy som zaviedla prikrmy tak ma problém s kakanim od troch mesiacov je na umelom mlieku ( Nutrilon) nemala žiadny problém s tým mliekom. Za deň moc toho nezje dostáva na obed rôzne mixovane jedla mäso zeleninu to pekne spapa kombinujeme to rôzne mäso aj rôzni zeleninu vodu pije iba lyžičkou z fľaše vôbec nechce tak aspoň lyžičkou sa snažím do nej dostať a pred večerou dostava kašu ktorú tiež striedame obilno- mliečnu ktorú miešam s jabĺčkom slivkový vodou a podobne. Aby som tak aspoň do nej dostala nejaké ovocie lebo inak nechce ani to.. a problém je ten že vidím na nej že tlači ale nevyjde s nej nič alebo mala bodka. Používali sme keď mala tento problém easylax aby to dala zo seba von glycerinova cipka tá teraz naposledy nezabrala a ani ten easylax
    Prosím poraďte mi čo mám robiť ? Bolo mi doporučené lacikarbon alebo forlax a mlieko Nutrilon anti volič

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň prajem! Treba skúsiť navýšiť príjem vody - v učiacom poháriku alebo aj normálnom poháriku, akokoľek, len, nech má k tým príkrmom aj tekutinu. Taktiež skúste vynechávať typicky zapekajúce potraviny ako je banán, biela ryža a mrkva. Treba jej taktiež dávať dhodobo probitiká (kvapkových je veľa druhov, treba ich striedať - vždy, keď jedny miniete, kúpite potom iné). Takisto by bolo fajn, keby ste dávali aspoň raz do týždňa ovsené vločky - či už ako ovocnú kašu alebo kľudne aj na slano so zeleninou. Tej zeleniny treba samozrejme dostatok, najmä tekvicovité, lebo tie majú veľa vody. Taktiež bude fajn, ak do príkrmov primiešate ľanové semiačka, príp. iné semiačka (konopné, sezamové) - všetky majú efekt laxatívny, keďže obsahujú vlákninu. Ryžu by som v jej prípade možno dávala celozrnnú. Aj keď sa vo všeobecnosti malým deťom neodporúča, kvôli vysokému obsahu vlákniny, no, ak máte problém so zápachou, je to pre Vás tá správna cesta. Taktiež skúste cestoviny a pečivo ponúkať aj celozrnné. Toto by na začiatok mohlo stačiť. Ďalej sa už treba poradiť s Vaším pediatrom, akby Vám tieto stravovacie úpravy vôbec nepomohli. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Zmena vo vyprázdňovaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, máme doma 3 mesačného chlapčeka. Doteraz bolo jeho vyprázdňovanie bez problémov. Je kŕmený UM, stolica bola 1-3x denne, farba žltá s hrudkami, konzistencia tekutá ale nie zase vodová, bez hnačky alebo zápchy.
    Už 2 týždne ale nekaká. Keď mu pomôžeme teplomerom, výjde z neho stolica zelenkastej farby, konzistencia ako keby taká pasta, čiže hustejšia. Postupne potom vychádza stolica dožlta, aká aj býva. Zápcha to podľa mňa nie je, tvrdú stolicu ešte nemal.
    Prosím čím mohla táto zmena nastať? UM sme nemenili, dávame probiotiká Probiofix, vitamín D Jamieson odjakživa takže neviem či to má na to nejaký vplyv. Bojíme sa, aby sa nezapiekol, preto pomáhame každý deň 1x teplomerom ale nechcem, aby si na to zvykol. Môže to mať súvis s vývinom tráviacej sústavy? Ako ďalej postupovať?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž nie je jednoduché sa vyjadriť k tomu, prečo sa mu zmenila frekencia stolice, keď ste nemenili UMF. Každopádne môže kakať raz za 3 dni. Takže určite mu nepomáhajte teplomerom každý deň. Len, ak sa Vám na tretí deň sám nevykaká, vtedy by som k tomu pristúpila, ale aj tak by som predtým ešte skúsila cvičiť s nôžkami, polohovať ho a skúsiť mu pomôcť inak ako dráždením konenčíka týmto spôsobom. Taktiež treba zmeniť probiotiká. Probiotiká vo všeobecnosi treba striedať práve preto, aby sa nám nestalo, že nám budú prevyšovať nejaké baktérie, ktoré môžu napríkald spraviť to, že bude stolica menej častá. Každé probiotiká majú iné zloženie mikróbov a organizmus si z toho vždy vezme to, čo uzná za vhodné. Takže, keď skončíte túto fľaštičku Probiofixu, kúpte dáke iné kvapkové probiotiká. A potom zase iné a zase iné, dnes je ich na trhu pomerne veľa, takže máte možnosť striedať - Biogaia/Biopron/Jamieson probiotiká/BiolacActiv, a iné. Taktiež aj dnešné umelé mlieka častokrát obsahujú probiotiká a častejšie ako predtým mávajú deti zelené stolice - osobne to pripisujem práve tým mliekam s probiotikami. Vysvetľujem si to tak, že črevo sa kolonizuje tým, čo je v tom umelom mlieku a ono by to tak aj sedelo na tie 2-3 mesiace. Kým sa tá črevná flóra akoby ustáli, zastabilizuje, tak to chvíľu trvá. To neznamená, že teraz máte hneď meniť formulu, ale pokiaľ by to zapekanie uňho pretrvávalo a nekakal by ani raz za tri dni sám, určite to treba v spolupráci s ošetrujúcim pediatrom skonzutlvať a zvážiť zmenu mlieka. Nie je vhodné pravidlene a dlhodobo pomáhať dieťaťu teplomerom/rektálnou rúrkou. Preto skúste mu dať ten čas na stolicu raz za tri dni, zmeniť probiotiká, odsledovať si stav a následne riešiť s pediatrom. S pozdravom doki K.