Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
414 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Supraklavikularne uzliny u 4,5r chlapca

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Syn ma 4,5r a detskú mozgovú obrnu). Spasticku kvadruparezu zapríčinenú ťažkým pôrodom. Od cca 9 mesiacov ma hmatne zväčšené uzliny po celom tele. Nasa pani pediatrička To uzavrela ( cca 3 r dozadu) ako typicky uzlinkovy syndróm. Malému robili opakovane krvné testy - vždy v poriadku. Posledné odbery mal robené v Maji tohto roku pred plánovanou operáciou. Kvôli zväčšeným uzlinam nás pani Dr poslala na Sono uzlín celého tela. Vždy boli zväčšené, podľa lekára nevyžadovali nic,. Len pozorovanie a kontrolu o rok. Tento rok ( Bola tam nova pani Dr) mu robila Sono aj nad kľúčnou kosťou a do správy uviedla : ojedinele drobné aj supraklavikularne uzliny- než signif.dynamiky. Nič mi k tomu nepovedala, len, ze sa vidíme na ďalšej kontrole. Je tento nález ok? Samozrejme hneď google zaúradoval a Dočítala som sa, ze tieto uzliny hmatne nie sú ok. Kvôli mojim obavám píšem aj túto otázku. Vzhľadom na synov celkový zdravotný stav mám obáv viac než by bolo asi vhodne,čo si samozrejme uvedomujem. Nechcem však nic podceniť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Rozumiem Vašim obavám, najmä v celom kontexte, avšak podľa toho, čo píšete, máte plnú starostlivosť. Pani doktorka urobla všetky ptorebné vyšetrenia, čo sú v jej kompentencii. A keď aj rádiológ povedal, že t.č. nie je potrebné nič doplniť a odporučila kontrolu v nejakom časovom období, predpokladám, že si chce odsledovať vývoj/dynamiku - či budú uzlinky rovnaké, menšie, väčšie, ako sa budú meniť alebo nemeniť v čase. A potom bude vedieť zhodnotiť lepšie, či je to jednoducho nález Vášho syna alebo s tým treba niečo ďalšie robiť - dovyšetriť. Nateraz si však myslím, podľa Vášho popisu situácie, že pre Vás urobili všetko potrebné. S pozdravom doki K.