Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Nurofen / Panadol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.
    Myslím že aj u Vás (buď tu alebo v knižke) som čítala že pri chorobe - keď je horúčka - má byť ako antipyretikum prvej voľby podaný skor liek s účinnou látkou paracetamol. Prečo je to prosím tak?
    Ja sa priznám že automaticky siaham po nurofene - mám to u detí overené že hneď zaberie, panadol doma mám, ale asi som ho ani neskúšala ako im zaberá…. Po očkovaní keď bol diskomfort & horúčka som tiež dávala nurofen…. Váš názor?
    Vďaka!

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pekný deň! Toto pravidlo platí hlavne pre bábätká, resp. pri prvých prípadoch horúčky. Parcetamol, predpokladám, má bezečnejší profil ako liečivo, a preto sa odporúča skúsiť na tlmenie horúčky ako prvý liek voľby. Ak však nie je dostačujúci, je na mieste Ibuprofen. V prípade, že už máte väčšie deti a odžitých niekoľko horúčok a napríklad viete, že Ibuprofen im zaberá lepšie, kľudne môžte dávať ten. Ja napríkad od určitého veku dávam tiež ako prvý Brufen - lebo je v "cukríkovej" forme (100mg tbl. alebo dražé) - deti môžu vycmúľať, či požuvať. Samozrejme, aj detský Paracetamol (125mg), vie prehltnúť aj menšie dieťa alebo sa ľahko rozpustí v teplom čaji. No ten brufen chutí lepšie - dieťa Vám ho častokrát ľahšie príjme ako horký Parcetamol. A tiež brufen má aj protizápalový účinok, čo Paracetamol nemá. Takže, ak máte naprklad zápal vonkajšieho ucha (v lete po kúpaní), odporúčam na bolesť skôr Brufen ako Paracetamol, lebo pomôže aj jeho protizápalová zložka. Čiže používajte voľne, podľa Vášho úsudku. Odporúčanie lieku prvej voľby Paracetamolu, ako som už napísala, sa týka prvých prípadov horúčky a malých detí, ktoré tieto lieky ešte nikdy neužili. S pozdravom doki Katka