Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Kašovita a velmi silno zapachajuca stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. Velmi rada by som sa informovala co moze byt pricinou tak silne zapachajucej stolice. Dcerka mala v januari 2 roky nikdy sme podobny problem nemali. Zacalo sa to asi pred dvoma tyzdnami,kedy mala prvy krat taku viac kasovitejsiu stolicu,ktora ale velmi silno zapacha. Ked ju utieram na utierke su stopy ako po piesku. Chud do jedla sa mi zda,ze je mensia,ale nic hrozne to nie je a inak ziadne priznaky choroby. Samozrejme som sa uz objednala na vyter,ale mam obavu ci to nemoze byt nieco vazne. Este poznamocka; mliecko hipp pije rano a vecer,stale ho dobre znasala uz od 3tieho mesiaca.
    Vopred Vam velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň prajem! Na začiatku je podstatné vylúčiť infekčnú príčinu zmeny stolice. Dva týždne je ešte krátko na to, aby sme mohli hovoriť o chronickej hnačke. Takže, áno, na úvod vyšetriť stolicu na prítomnosť vírusov, baktérií, príp. aj parazitotv - no to už si zvolí Váš ošetrujúci lekár. Akby tieto zmeny stolice pretrvávali dlhšie a vyšetrenia na infekčné príčiny budú negatívne, bude namieste vyšetriť príčiny chronickej hnačky. Ktorých je veľa a nemá význam Vám tu všetky menovať. No najčastejšie a najpravedepodobnejšie pri kyslo páchnucej stolici môže byť intolerancia laktózy alebo alergia na bielkovinu kravského mlieka. Avšak to by som už naozaj nechala na Vašu pani doktorku, ktorá Vás pozná od bábätka a pozná aj rodinnú anamnézu - či máte alebo nemáte v rodine ochorenia tráviaceho traktu. Teraz nič nepokazíte probiotikami, ľahšie stráviteľnou stravou a taktiež by som na pár dní úplne stopla všetky sladkomliečne výrobky a výrobky obsahujúce sušené mlieko alebo mliečne bielkoviny. Tým pádom treba stopnúť taktiež umelé mlieko - čo v princípe už môžte stopnúť celkom, keďže po dvoch rokoch nie je vhodné pitie z fľaše a cumľovanie z hľadiska chrupu. S pozdravom doki Katka