Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Výsledky krvi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    bábätko (4 mesiace) je plne kŕmene umelým mliekom Sunar AR 1. Aktuálne som mu dávala od doktorky iba vitamín D a probiotiká. Pediatrička nás poslala na odber krvi, z ktorého mala všetko v norme okrem hematokrit 0,301/l/l (škála 0,330 - 0,390), Neutrofily 11,9% (škála 29 - 39), Zvýšené mala Trombocyty 454 (škála 140 - 400)
    Na základe výsledkov doktorka predpísala železo Maltofer 2x5 kvapiek, vitamín C 1x5 kvapiek, pyridoxin 1 tabletku.
    Hemoglobín mal výsledok 102 g/l v refe. meze 100 - 130.
    Bábetko je živé, nie je vôbec ospalé a unavené.
    Vôbec mi to železo nechce papať, vitamín C s rozdrveným pyridoxinom tiež vyplúva.
    Myslíte si, že nasadenie tolkých liekov je v poriadku u 4 mes. bábatka plne kŕmené umelým mliekom? Ked už v tom mlieku je železo a aj vitamíny.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pekný deň prajem! Nuž len neviem, prečo mal robený odber krvi? To je vcelku zásadná informácia, aby som vedela, či musí tie lieky brať alebo ich vieme vynechať. Ono v umelých mliekach sú dopĺňané aj minerály, takže čisto teoreticky by nemal strádať a nemali by mu chýbať žiadne živiny. Ale zdá sa, že z nejakých dôvodov má to železo nižšie. Má krv v stolici? Alebo iné ťažkosti? Ono by skôr možno bolo fajn pátrať, prečo má ten hematokrit nižší a riešiť príčinu a nie len doplniť železo. Ono ten c vitamín má k tomu, aby sa mu lepšie vstrebávalo to železo. Takže, ak vypľúva železo, nemusíte doňho silou mocou tlačiť céčko. Pyridoxín dala pani doktorka asi z iných dôvodov. Každopádne môžte ešte vyskúšať to dať v lyžičke s mliekom.... No, aby som odpovedala na Vašu otázku - ak dieťa lieky potrebuje, môže sa stať, že bude tých liekov aj desať a bude potrebné mu ich dávať. Len ide práve o to, či ich potrebuje? Prečo Vám bola robená krv a prečo boli nasadené lieky? Lenže toto vie ošetrujúci lekár, ktorý lieky indikoval. K tomu sa ja, žiaľ, vyjadriť neviem. S pozdravom doki Katka