Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Mliečne chrasty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    môj 5 mesačný syn má na hlavičke šupinky, občas sa mu objavia aj v obočí. Teraz sa mi zdajú byť vo väčšom množstve, ako v lete. Snažím sa ich jemne vyčesávať, používam olejček. Synček je z toho dosť podráždený. Ako sa ich zbaviť a prečo vôbec vznikajú takéto chrastičky?

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Mliečna chrasta je pomerne častým problémom u malých bábätiek, avšak netreba si z toho robiť ťažkú hlavu. Pokiaľ teda naozaj tieto šupinky nie sú v pomerne hrubej vrstve a takmer v celej časti vlasatej hlavy. Jedná sa o tzv. seboreu a často je v súvislosti s určitým typom pokožky. Vo väčšine prípadov je hlavne v strede hlávky, niekedy aj v obočí a pokračuje od čela do stredu hlavy. Vrámci domácej starostlivosti môžete skúsiť napr. prírodný šampón "Mádara kind jemný šampón", ktorý je účinný aj svojimi extraktmi z aloe, lipy a ľanu (https://www.imkorganics.sk/madara-kind-jemny-sampon-250-ml-p5249/). Po umytí vláskov sa šupinky ľahko vyčešú. Akby takáto starostlivosť nebola dostačujúca, môžete použiť kyselinu mliečnu, ak ju doma máte, a vmastiť ju aj do vláskov a obočia. Ak ju nemáte alebo by boli tieto postupy nedostačujúce, potom bude najvhodnejšie poradiť sa na najbližšej poradni s Vaším pediatrom, ako ďalej postupovať. S veľkou pravdepodobnosťou však bude domáca liečba postačujúca. S pozdravom doki Katka