Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcére 5 rokov bol zistený z vyteru streptokok, crp mala vtedy 18.
    Bol jej nasadený suprax na 5 dní, kontrolný výter ukázal ze streptokok v hrdle stále je. Dr. nám povedala ze bud nám nasadí ATB na 3 mesiace alebo budeme užívať bronchovax.
    Co si myslite o tomto postupe? Je nutné užívať ATB nasledujúce 3 mesiace? Nebrala suprax príliš krátko nemôže to byť dôvod prečo liečba nezabrala?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Potrebovala by som vedieť, či sa jedná o Streptococcus pyogenes alebo Streptococus pneumoniae. To je pomerne veľký a zásadný rozdiel, aj v liečbe, aj v postupe. Aj keď predpokladám, že ide o pyogena, keďže sa jednalo o hrdlo, ale je to len predpoklad, nie istota. Aj preto by som sa nerada vyjadrovala k odporúčaniu Vášho lekára. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Streptokoková angina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som poprosiť o radu. Syn ( 4 roky) mal streptokokovú angínu. Dostal od našej pani doktorky antibiotiká Ospen 400 na 10 dní. Liek veľmi dobre zabral, už na ďalší deň sa cítil podstatne lepšie,nemal ani bolesť, ani teplotu. Včera (po 10 dňovej liečbe) antibiotiká dobral,no dnes večer sa mu opäť zvýšila teplota na 37.5 a cíti sa zle, hrdlo ma červené . Zostala mi doma ešte viac ako polovica druhého balenia Ospenu, môžem mu ho znova nasadiť? Obraciam sa na Vás nakoľko naša pani doktorka ma momentálne dovolenku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Bolo by asi vhodnejšie, keby ste šli zastupujúcej pani doktorke, aby Vám urobila Streptest alebo výter hrdla. No, ak inú možnosť nemáte, tak si nasaďte ten Ospen, ale správne dávkovanie a pravidelne každých 8 hodín a celých 10 dní. Takže, tak, či tak budete potrebovať lekára na ďalší predpis - bolo by preto vhodnejšie nejakého lekára vyhľadať. S pozdravom doki Katka

  • Prevenar - pneumokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Na úvod len že sme doma vyslovene pro-vaxeri :-)

    Deti sa očkujú vakcínami Prevenar (myslím že momentálne 13) - ako je možné že aj tak niekoľkokrát za rok im pri chorobe zo steru vyjde pozitívny nález : masívne pomnožené pľúcne streptokoky & zlatý stafylokok? Ide tak ako pri iných vakcínach o to že nakaziť sa síce môžu ale nehrozí závažný priebeh? Ako to je napr pri chrípke/covid,….. ? Alebo sú detičky očkované len proti určitým (invazívnym) kmeňom a všetky ostatné ich v kolektíve naďalej “veselo ohrozujú”?

    Tiež keby ste prosím mohli vysvetliť, či su budujú voči týmto záležitostiam imunitu… a kedy je potrebné/vhodné to už pokryť ATB liečbou…
    Posledná podotázka - existuje niečo ako že v nich tento bacil “drieme” a pri oslabení organizmu “prepukne”? Alebo to je len o mixe/náloži ktoré si donesú z kolektívu…

    Vďaka za Vaše odpovede. Všetko dobré želajú Vaši čitatelia :-)

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Skúsim po poriadku, akby som niečo vynechala/zabudla/zodpovedala pre Vás nedostatočne, môžme si pokecať cestu videokonzultácie.
    https://services.bookio.com/oki-doki/widget
    Stafylococcus aureus je pre mnohých ľudí bežnou flórou nosa, nikdy im nespôsobí žiadnu chorobu, len ho tam proste majú. Osobne, ak aj výjde vo výtere nosa, nevenujem mu takmer žiadnu pozornosť - len vo výnimočných prípadoch, no určite nie v prípade bežného detského sopľa.
    Čo sa týka pneumokokov - je to kapitola sama o sebe. Jednak deti sú očkované proti najinvazívnejším kmeňom - tým, čo robia najviac problémov. Lenže pneumokok má veľa zbraní, a keď vidí, že touto cestou nám nespôsobí problém - nájde si inú cestu - vytvorí si dáku "novú zbraň" - zmení si genofond - a už je z neho "iný druh" pneumokoka, na ktorý nie sme očkovaní. Takže očkovanie chráni proti konkrétnym kmeňom. Ak nás nakazí trošku pozmenený pneumokok, teória je taká, že by sme mali danú infekciu zvládnuť ľahšie, ako keby nemáme žiadne očkovane. No môže sa stať, že nám nejaký "superkmeň" spôsobí ťažšiu infekciu - zápal stredného ucha, zápal pľúc, či zápal prínosových dutín.
    Takže, aj keď sú deti očkované, môžu mať v nose pneumokoka. Ale ten nález sám o sebe nie je dôvodom na liečbu antibiotikami.
    Antibiotikami sa liečia infekcie, pri ktorých je zvýšené CRP.
    Len výnimočne sa ordinujú antibotiká pri nízkom CRP - ak tak určí lekár, na základe klinického nálezu u pacienta alebo napríklad nálezu ORL.
    Imunitu si deti zlepšujú každou prekonanou infekciou. Podľa závažnosti infekcií a priebehov sa tým pediater zaoberá viac alebo menej, prosím tu si prečítajte článok:
    https://vasaokidoki.sk/casto-chore-dieta/
    Bacil, ktorý drieme - v princípe, áno - môže tak byť, ak má dieťa zväčšenú nosovú mandľu, napríklad - že tá je sídlom dákej baktérie, ktorá pri takmer každej vírusovej ifnekcií (oslabenie organizmu), zaúraduje a spôsobí vážnejší priebeh ochorenia, ktoré by inak ostalo len pri bežnom sopľo-kašli.
    Nuž tak nejako.
    S pozdravom doki Katka

  • Streptokoky plucne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, je mi jasné že toto je pomerne bežná škôlkarska záležitosť, avšak chcem sa spýtať:
    1. Či po prekonaní (symptomatickom - sopeľ, kašel’, teplota) vzniká postupne imunita - prekonaním, alebo až po čase, alebo vôbec nie…?
    2. Či sa pri ťažkostiach automaticky nasadzujú atb alebo to záleží od CRP a hlavne od toho ako stav zhodnotí lekár?
    Vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Imunita sa tvorí na konkrétny typ vírusu alebo baktérie. Čím viac chorôb dieťa prekoná, tým lepšie sa s nimi bude vedieť vysporiadať v budúcnosti. Čo sa týka postupu a liečby lekára, tá vždy závisí od stavu dieťaťa, od klinického vyšetrenia (čo vidíme v ústach a, čo počujeme na pľúcach alebo vidíme v ušiach) a niekedy je potrebné aj CRP (odlíšenie bakteriálnej od vírusovej infekcie), vyšetrenie moča alebo niekedy aj výter hrdla/nos, či vyšetrenie krvi. Všetko si rozhodne lekár podľa vyšetrenia a stavu dieťaťa. Liečba antibiotikami je ptorebná v minimálnom počte ochorení. S pozdravom doki Katka

  • Zväčšené uzliny a teploty pri liečení streptokoka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pozdravujem p.doktorka,

    Malému bol identifikovaný piogénny streptokok, preliečený najprv sirupom Suprax, avšak nie dosť dlho. Pri ďalšej kontrole bol stále prítomný, preto sme dostali sirup Klacid ktorý máme užívať aspoň 12 dní. Teda do pondelka.

    Počas sviatkov pri návštevách sa pravdepodobne stalo, že nás opäť trápia nejaké respiračné ochorenie. Máme teploty už 2 dni(do 39, znižujeme čapíkmi každých 6 hodín), nepokoj, zaslzavené oči . Malý pôsobí choro. Dnes som mu nahmatať zväčšenú uzlinu pod čeľusťou na krku.

    Mohla by som skúsiť toto ochorenie preliečiť nasadením Fenistilu, Kaloby a Kalciového sirupu súbežne pri užívaní Kalcidu? Respektíve, ako pomôcť?

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekny den! Kedze je stale pod krytim antibiotik, prepodkladam, ze ma virusovu infekciu. Takze je potrebne spravne davkovat lieky od teploty, podavat podla stavu dietata a telesnej teploty. Dalsie lieky symptomaticky podla toho, ake ma dieta tazkosti. Akby horucky cez 38,5 trvali nadalej, zvazila by som predsalen vysetrenie CRP u Vasho pediatra, treba priniest pediatrovi aj moc. Dovtedy je najzasadnejsi dostatocny prijem tekutin, spravne meranie a zrazanie teploty (https://vasaokidoki.sk/teplota-ci-horucka/) a sledovanie stavu dietata. Kalobou nic nepokazite. Fenistil zalezi od tazkosti mimo horucky a veku dietata a kalciovy sirup rovnako - podla typu tazkosti. Verim vsak, ze horucky prejdu a budete skoro fit. S pozdravom doki Katka

  • pokračovanie liečby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , prosím píšem Vám ohľadom streptococus pyogenes, písala som vám ohľadom môjho syna z dňa 22.12. Opakované pozitívne výtery na streptokoka . Boli sme po sviatkoch na kontrolnom výtere, vyšiel opäť pozitívne, do tejto stredy začal aj výraznejšie kašľať a má husté hlieny, zvýšila sa mu aj teplota na 38,5C, na druhy deň mu bolo trošku lepšie , občas kašľal, nádcha+ výraznejšie červené hrdielko. Na bolesť sa nesťažuje. Dnes 29.12. nám Dr. na základe výteru prepísal Dalacine 150mg x3 podľa hmotnosti 38kg jedno balenie, čo vychádza 5-6 dní. Vzali mu v stredu aj krv a ASLO mu vyšlo zvýšené , crp len 8,6. Prosím Vás , je dostačujúca liečba na 5 dní? Ako postupovať ďalej , okrem toho berie aj isoprinosine 500mg x3 počas ochorenia.
    Ďakujem , S pozdravom M.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nuž liečba by mala trvať 10 dní. Avšak nerada sa takýmto spôsobom miešam do liečby kolegom... S pozdravom doki Katka