Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
339 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 


Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Streptokoková angina

    , Autor: Ef

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som poprosiť o radu. Syn ( 4 roky) mal streptokokovú angínu. Dostal od našej pani doktorky antibiotiká Ospen 400 na 10 dní. Liek veľmi dobre zabral, už na ďalší deň sa cítil podstatne lepšie,nemal ani bolesť, ani teplotu. Včera (po 10 dňovej liečbe) antibiotiká dobral,no dnes večer sa mu opäť zvýšila teplota na 37.5 a cíti sa zle, hrdlo ma červené . Zostala mi doma ešte viac ako polovica druhého balenia Ospenu, môžem mu ho znova nasadiť? Obraciam sa na Vás nakoľko naša pani doktorka ma momentálne dovolenku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Bolo by asi vhodnejšie, keby ste šli zastupujúcej pani doktorke, aby Vám urobila Streptest alebo výter hrdla. No, ak inú možnosť nemáte, tak si nasaďte ten Ospen, ale správne dávkovanie a pravidelne každých 8 hodín a celých 10 dní. Takže, tak, či tak budete potrebovať lekára na ďalší predpis - bolo by preto vhodnejšie nejakého lekára vyhľadať. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • opakovaný streptococcus

    , Autor: nika11

    Dobrý deň , pani lekárka,
    môj 10 ročný syn mal cca 18.11. kašeľ , teplotu do 38,3 C, petéchie na podnebí , výter preukázal prítomnosť streptococcus pyogenes, bol mu nasadený PNC 500mg 3/4 tabletky každých 8 hodín na 10 dní . Syn váži 38kg. Klinické prejavy takmer zmizli , hrdielko mal pekné, bol v pohode. Po 2 dňoch po dobratí opäť začal kašľať a hrdielko sa zase začervenalo aj s červenými bodkami okolo oblúka., jazyk mal čistý. Na bolesť sa nesťažoval , mal výraznejší kašeľ a nádchu. Boli sme u ORL, povedala , že na angínu to nevyzerá a žeby mu už PNC nepodávala. Opätovný výter robený u pediatra vyšiel pozitívne. Pediater predpísal penicilín v rovnakej dávke 3/4 tab z 500mg. Liečbu som mu podala. Syn opäť vyzerá dobre, občas trochu zakašle, hrdielko má pekné . Boli sme na kontrolnom výtere- a vyšiel pozitívne. Keďže sa cíti dobre a povedala mi to len poobede zdrav. sestra, dohodli sme sa, že pôjdeme výter zopakovať po sviatkoch. Ako postupovať , aký je váš názor , prečo sa to vracia? Dávka na liečenie bola dostatočná , prípadne treba to ešte liečiť, ak mu je dobre? Ďakujem vopred za odpoveď , S pozdravom M.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž pravda je taká, že sa Streptokoková angína posledne vie vracať opakovane. Preto ja osobne dávam radšej vyššiu dávku, príp. potiahnem liečbu, keď je už tretí krát pozitívny výter na dlhšie, aby sme sa streptokokoka zbavili už definitívne. Osobne mi príde dávka 3/4tbl. a 500mg na Vášho syna málo. Ja som tak dala svojim 20 a 22- kilovým dcéram - resp. dala som im 500vku celú - keď sa jej to vrátilo druhý krát. Takže 10-ročnému chlapcovi by som dala určite celú 500 a možno aj 750tku, keď už má tretí výter pozitívny. Ale to je už na Vašej pani doktorke alebo ORL lekárovi. Každopádne by som to preliečila. Resp. počkajte na ten výter po sviatkoch a rozhodnete sa podľa toho. Prajem pokojné sviatočné dni! doki Katka