Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Laryngitida

    , Autor: zemiacik

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať. Dcérka máva laryngitidu každý mesiac. Momentálne po nástupe do škôlky to ma už druhý krát v mesiaci. Máva to veľmi zle až sa dusí zvracia, nejde to predychat ani v okne. Dávame prednison čípok v takom prípade. Mňa ale zaujíma ako často sa môže jeden čípok jedna dávka použiť. Je v poriadku raz za dva týždne? Samozrejme mylsi v prípade keď to treba. Ci to už je veľa? Som z toho trocha nervózna. Lebo človek si nechce nechať zadusiť dieťa. No na druhej strane je tu ta otázka, koľkokrát je v poriadku dat ten čípok, jednoducho ako často sa môže. Kedy je to už problém. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pozdravujem Vás! Riešila som sama takýto problém, ako matka, keď som v priebehu pár týždňov opäť musela dcére podávať kortikoidový čípok pre neustupujúcu laryngitídu. Našťastie, takéto jednorázové podanie kortikoidu nemá také vedľajšie účinky ako dlhodobé denné podávanie krtikoidov pri chronických ochoreniach. Takže, ak sa Vám dusí, vťahuje jamku pod krkom, už ste urobli všetko ostatné - antihistaminikum, Ibuprofen, Priesnitzov obklad, ostáva Vám už len ten kortikoid. Samozrejme, keď už registrujete laryngeálny kašeľ u dieťaťa počas dňa alebo na večer pred spánkom, je ideálne, keď spí pri otvorenom okne na vetračku a má prevesný mokrý uterák alebo vyžmýkanú mokrú palchtu cez postieľku (tzv. vlhký stan) alebo cez stoličku a tú má pri hlave - podľa veku dieťaťa. Taktiež je dôležitá zvýšená poloha na spánok. Ak toto všetko urobíte už večer, možno sa vyhnete nočnému záchvatu hvízdania, či štekavého kašľa. Taktiež je na zváženie vyšetrenie u imunoalergológa, ak má laryngitídy opakovane. Imunológ by Vás možno nastavil na pravidelné antihistaminiká, príp. sensibilizačnú liečbu (ak sa zistí konkrétna alergia na nejaké pele, či trávy) a dieťa by bolo stabilizovanejšie a malo menej záchvatov layrgitídy. Nuž tak, hádam som vám trošku pomohla a nasmerovala Vás. Prajem pekné dni, hlavne bez leryngitídy. doki K.