Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kozmetika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    bola som na kozmetike, kozmnetička použila pri čistení na pleť ozón (cca 3 min.) Je nejaké roziko poškodenia plodu?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem ako sa používa ozón v kozmetike, ale celkovo sa v tehotnosti neodporúča inhalácia (vdychovanie) ozonu, lebo môže mať vplyv na cievy v maternici. Predpokladám však, že takáto krátka expozícia jednorazovo nepredstavuje hrozbu.

Podobné otázky

  • Kozmetika v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa opýtať, či je možné aby používanie kozmetiky v tehotenstve spôsobilo postihnutie plodu. Látka retinol je všeobecne známa, že sa užívať nemá. Ako to je s kyselinou salycilovou ? Je možné aby používanie kozmetiky s touto látkou spôsobilo poškodenie plodu ? Prípadne je nejaká ešte taká látka ktorá môže spôsobiť postihnutie/poškodenie ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    za skutočne dokázané látky, ktoré poškodzujú plod sú považované tzv. retinoidy, deriváty vitamínu A, ktoré sú u tehotných kontraindikované.
    Salicylová kyselina sa z kože vstrebáva iba minimálne a je v tehotnosti povolená, rovnako tak aj ostatné bežné súčasti kozmetiky.

  • Kozmetika v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr, mam otazku, je potrebne sa nejakej konkretnej zlozky v kozmetike vyhybat pocas tehotenstva? (myslim hlavne kozmet.produkty na tvar) alebo nieje ziadne obmedzenie a mozem pouzivat vsetko ako doteraz?

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežné kozmetické produkty nie sú pre tehotenstvo nebezpečné. Za vysoko rizikové sa považujú lieky na akné, ktoré obsahujú deriváty vitamínu A, tzv. retinoidy, ale tie sú myslím iba na lekársky predpis.

  • Kozmetika v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Som v treťom trimestri a začala som používať kozmetiku, pri ktorej neviem či je úplne vhodná v tehotenstve. Nemam nejak problematickú pleť,skôr to používam ako dennú rutinu, starostlivosť o pleť.

    Jedná sa o kozmetiku:

    The Ordinary Argireline Solution 10% Sérum
    https://www.douglas.sk/p/the-ordinary-argireline-solution-10-015558

    Revox Just HYALURONIC ACID 5% Hydrating fluid Sérum
    https://www.douglas.sk/p/revox-just-hyaluronic-acid-5-hydrating-fluid-614339

    Revox JUST Daily Sun Shield SPF50 Opaľovací krém
    https://www.douglas.sk/p/revox-just-daily-sun-shield-spf50-175347

    Revox Just Collagen amino acids+HA Pleťová voda
    https://www.douglas.sk/p/revox-just-collagen-amino-acids-ha-706597

    The Ordinary - Glucoside Foaming Cleanser - Jemná čistiaca pena na tvár - 150 ml
    https://cosibella.sk/sk/products/the-ordinary-glucoside-foaming-cleanser-jemna-cistiaca-pena-na-tvar-150-ml-16798

    Za odpoveď veľmi pekne ďakujem lebo už som strávila týmto hľadaním strašne veľa času :) ďakujem ďakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pozrel som si zloženie prípravkov a nenašiel som tam žiadne podozrivé látky, ktoré by boli potenciálne ohrozujúce. Nazdávam sa, že opaľujúci krém teraz nevyužijete.

  • Nevhodná kozmetika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p. doktor,
    Momentálne som už v 24tt, zatiaľ bez problémov, veľký morfologický ultrazvuk v poriadku. Avšak veľmi ma trápi jedna vec, od začiatku tehotenstva si dávam na všetko pozor, ale vôbec mi nenapadlo skontrolovať si vlasovú kozmetiku. Keďže mi vždy veľmi padali vlasy, minulý rok som v Dr. Max objavila novinku a zakúpila si zahraničnú značku šampónu, ktorá mi veľmi pomohla, tak som ju používala i naďalej. Až včera, keď som vyhadzovala prázdnu krabičku som zistila, že šampón nie je vhodný pre tehotné ženy. V popise má uvedené toto: Prísady: Larix Europaea Wood Extract: stimuluje vlasové folikulové kmeňové bunky Camellia sinensis Leaf Extract: protizápalový účinok Medicago Sativa: posilňuje vlasový kmeň a obnovuje prirodzenú elasticitu Melilotus Officinalis: antioxidačný účinok Rosmarinus Officinalis: antibakteriálny účinok Humulus Lupulus: vytvára ochranu a poskytuje krehkým a tenkým vlasom objem a vitalitu.
    Momentálne sa veľmi bojím, mohla som používaním nesprávneho šampónu uškodiť plodu?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené látky sú čisto bylinkové extrakty a zrejme neboli overené na populácii tehotných, preto sa výrobca chráni tým upozornením. Ani jedna látka však nie je známa ako látka, ktorá by ohrozovala zdravý vývoj plodu, okrem toho sa kožou vstrebávajú iba minimálne.

  • drobne vyrážky na brušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den prajem, som prvorodička v 25. tyždni tehotenstva a trapia ma drobne vyrážky na brušku, hrozne svrbia, vyhodili sa mi aj na prsiach a na rukach. Navštivila som kožnu lekarku ktora mi predpísala zinkový olej po tomto oleji svrbenie neprestalo mam pocit ze to svbelo ešte viac hrozne mi to pokožku vysušilo, tak som ju navstivila opät a predpisala mi masť 3% BS niejaka dermatolova mast, no vyražky nemiznú. Prosim o radu aku mast by mi mala moja lekarka predpísať aby to konecne zabralo.. alebo čo by ste odporučili na začervenane svrbiace drobne vyražky. vopred Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    proti svrbeniu si celkovo možete dať Dithiaden je to v tehotnosti bezpečný liek.
    Takéto drboné vyrážky možu byť naozaj viazané iba na graviditu alebo je to alergia na niečo v prostredí (prací prášok, jedlo, kozmetika), patrí to do oboru kožného lekárstva ako gynekológ Vám viac neporadím.