Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nevhodná kozmetika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p. doktor,
    Momentálne som už v 24tt, zatiaľ bez problémov, veľký morfologický ultrazvuk v poriadku. Avšak veľmi ma trápi jedna vec, od začiatku tehotenstva si dávam na všetko pozor, ale vôbec mi nenapadlo skontrolovať si vlasovú kozmetiku. Keďže mi vždy veľmi padali vlasy, minulý rok som v Dr. Max objavila novinku a zakúpila si zahraničnú značku šampónu, ktorá mi veľmi pomohla, tak som ju používala i naďalej. Až včera, keď som vyhadzovala prázdnu krabičku som zistila, že šampón nie je vhodný pre tehotné ženy. V popise má uvedené toto: Prísady: Larix Europaea Wood Extract: stimuluje vlasové folikulové kmeňové bunky Camellia sinensis Leaf Extract: protizápalový účinok Medicago Sativa: posilňuje vlasový kmeň a obnovuje prirodzenú elasticitu Melilotus Officinalis: antioxidačný účinok Rosmarinus Officinalis: antibakteriálny účinok Humulus Lupulus: vytvára ochranu a poskytuje krehkým a tenkým vlasom objem a vitalitu.
    Momentálne sa veľmi bojím, mohla som používaním nesprávneho šampónu uškodiť plodu?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené látky sú čisto bylinkové extrakty a zrejme neboli overené na populácii tehotných, preto sa výrobca chráni tým upozornením. Ani jedna látka však nie je známa ako látka, ktorá by ohrozovala zdravý vývoj plodu, okrem toho sa kožou vstrebávajú iba minimálne.