Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dĺžka krčku a spomalený rast

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, dnes mi cez sono namerali krčok 25mm, sakrálne uložený, neotváram sa, ale hlavička tlačí. Som 33+2tt, je takýto nález v poriadku, je treba dodržiavať prísnu kludovy režim ? Beriem magnézium a utrogestan.
    Okrem iného je bábätko veľkostne o mesiac pozadu, najvýraznejšie sú to práve stehenné kosti. Placenta aj prietoky fungujú dobre, živín je dosť. Čím by to teda mohlo byť? Stravujem sa dobre, beriem vitamíny a pod. Mám výšku 167 a muž 190...dosť sa obávam prečo je ten rozdiel taký veľký. Aký je váš názor ? Zatiaľ ma pravidelne sledujú, v pondelok idem do Martina do rizikovej ambulancie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nijako neznižuje riziko predčasného pôrodu a už sa nikde na svete neodporúča, lebo zvyšuje riziko trombozy a osteoporozy. Máte normálny nález, nemusíte sa strsova´t, v 34. týždni je 25 mm norma, predčasne neporodíte.
    Avšak ak je dieťa mesiac pozadu a hlavne kosti, tak je veľké a vážne podozrenie na genetickú vadu, toto treba určite doriešiť, strava a vitamíny nič neriešia. Nerozumiem, že toto neriešil nikto skôr.